Арсеній Яценюк: «Уряд вважає за необхідне фактично ввести податок на багатих»

Арсеній Яценюк: «Уряд вважає за необхідне фактично ввести податок на багатих»

13:09, 27 березня 2014

Кабінет Міністрів прийняв рішення в поточному році не вводити оподаткування доходів із банківських вкладів, проте вважає за необхідне введення прогресивної шкали на доходи з громадян.

Про це повідомив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, представляючи в четвер, 27 березня, в парламенті проекти законів про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні (№4576) та про внесення змін до Державного бюджету на 2014 рік (№4575).

Він наголосив, що Уряд вважає за необхідне ввести «фактично податок на багатих». Одним із варіантів оподаткування, який розглядав Уряд, було оподаткування доходів з депозитів: «Не самих депозитів, а виключно доходів з депозитів», - уточнив Арсеній Яценюк.

Глава Уряду наголосив, що в усіх країнах-членах ЄС пасивні доходи оподатковуються. Натомість в Україні «банк виплачує пасивний дохід 25% річних, і з цього доходу ніхто не сплачує ніякі податки»: «Більш того, якщо проценти по депозиту 25%, то реальна ставка в економіці буде 40%, адже банк має на чомусь заробити. Це неприпустимо».

Водночас, з огляду на сьогоднішні умови, як наголосив Арсеній Яценюк, Уряд ухвалив рішення в поточному році не вводити оподаткування доходів із банківських вкладів.

Проте Кабінет Міністрів пропонує введення прогресивної шкали на доходи з громадян: «Той, хто буде заробляти більш ніж 300 тис. грн, платитиме податок в розмірі 20%, а той, хто зароблятиме більш ніж 500 тис. грн, – 25%».

Він зазначив, що таким чином під оподаткування підпадають близько 300 тисяч громадян, які «володіють фінансовим ресурсом, що становить 60% від загальних активів України».

«1,7% багатих українців повинні заплатити податки для того, щоб 98% українців відчули, що в країні прийшов час соціальної справедливості», - наголосив Глава Уряду.

Арсеній Яценюк також повідомив, що Уряд пропонує підвищити ставки акцизів на алкогольні та тютюнові вироби. «Вважаю, що це не вплине на створення робочих місць, а обсяг пивного алкоголізму, який є в країні, зашкалює, обсяг викурених цигарок і фактично знищеного здоров`я українців – неймовірний».

За його словами, після підняття акцизів пляшка пива, яка станом на сьогодні коштує 8 грн, коштуватиме 8,50 грн, а ціна пачки цирагок збільшиться з 15 до 16 грн, середня вартість пляшки горілки зросте з 32 до 35 грн.

Глава Уряду також наголосив, що Кабінет Міністрів прийняв рішення в поточному році не переводити весь агропромисловий комплекс на загальну систему оподаткування ПДВ.

Водночас, Уряд, за пропозицією Європейської бізнес-асоціації, Американської торговельної палати і низки асоціацій підприємців, планує введення податку на додану вартість на операції з експорту зерна.

Він нагадав, що на цьому ринку «був голий заробіток, коли у селян купували зерно, пропускали його через власну компанію-прокладку, де накручували 20%, який не надходив до бюджету, а потім через великого трейдера йшли на митницю, декларували і експортували це зерно і додатково з бюджету отримували 20%».

Ці кошти, як наголосив Арсеній Яценюк, йшли «не селянину, а в кишеню фірмі-експортеру»: «Тому ми пропонуємо введення податку на додану вартість на операції з експорту зерна. Немає чого дурити селян».