Відбулася селекторна нарада членів Уряду із головами ОДА щодо питань розселення громадян, які виїхали з Криму

Відбулася селекторна нарада членів Уряду із головами ОДА щодо питань розселення громадян, які виїхали з Криму

16:01, 04 квітня 2014

У п’ятницю, 4 квітня, під головуванням Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка відбулася селекторна нарада членів Уряду з головами ОДА щодо питань розселення громадян, які виїхали з Автономної Республіки Крим та Севастополя.

Перший віце-прем’єр-міністр України Віталій Ярема повідомив, що за телефоном цілодобової гарячої лінії, створеної Урядом щодо цих питань, із 17 березня до 3 квітня надійшло 6 288 звернень. Урядовець наголосив, що Кабінет Міністрів уже здійснив низку заходів щодо розміщення військових і членів їхніх сімей, а також цивільних, які виявили бажання залишити територію Криму. Водночас, за його словами, завданням Уряду є не лише облаштування місць проживання, а й організація надання будь-якої необхідної допомоги для якнайшвидшої адаптації на новому місці цих громадян.

Обговорювалися питання, зокрема, пов’язані з розселенням, працевлаштуванням громадян, які виїхали з Криму, продовження ними навчання та здобуття відповідної освіти, соціального захисту цих громадян, забезпечення їх медичною, правовою допомогою.

Під час наради було обговорено, які рішення додатково необхідні з боку центральної влади щодо цих питань. Водночас, як повідомили голови ОДА, багато для їх вирішення було вже зроблено та робиться на місцях.

Так, голова Львівської обласної державної адміністрації Ірина Сех зазначила, що за період від 2 березня на Львівщині було залучено понад 3 млн грн позабюджетних коштів для допомоги з розміщенням та забезпеченням людей, які виїхали туди з Криму.

Ірина Сех повідомила, що зараз в області розміщено 1 420 громадян, які виїхали з Криму, – найбільше серед усіх областей. Половина з них - неповнолітні. За місяць на місцеву гарячу лінію звернулися понад дві тисячі громадян, які бажають виїхати на Львівщину.

Голова Львівської ОДА перелічила заходи, які вживаються місцевою владою для забезпечення громадян : «На квітень усі громадяни, які мають отримати соціальні виплати й пенсії, їх отримають».

Також 28 громадян, які переїхали з Криму на Львівщину, вже зареєстровані в центрі зайнятості, десятеро отримали роботу, п’ятеро – направлені на тимчасові роботи. За словами Ірини Сех, переважно вони працевлаштовані у сфері послуг.

Міністр юстиції Павло Петренко, відповідаючи на запитання щодо переоформлення підприємницької діяльності з Криму на материкову частину України, повідомив, що Міністерство юстиції спростило цю процедуру через внесення змін до підзаконних актів: «Зараз фактично в будь-якій реєстраційній службі на материковій частині України з дуже коротким пакетом документів можна перереєструвати свою компанію або суб’єкти підприємницької діяльності на материкову частину України без витребування особових справ з Криму».

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк повідомив, що до наради Урядом було підготоване розпорядження щодо затвердження плану заходів по забезпеченню переселення людей. Він звернувся до Секретаріату Кабінету Міністрів розробити додаток до цього розпорядження щодо питань, які піднімалися керівниками ОДА, щоб завтра на засіданні Уряду їх розглянути.

Він звернувся до Міністра освіти і науки взяти на особливий контроль питання переведення до шкіл, дитсадків, забезпечення цих громадян можливістю пройти зовнішнє незалежне оцінювання.

Арсеній Яценюк також звернувся до Міністра соціальної політики підготувати конкретний фінансовий план щодо розміщення людей, які виїхали з Криму.

За його словами, Уряд не має можливості забезпечити житлом чи додатковими соціальними гарантіями усіх громадян, які виїхали з Криму та Севастополя: «Зараз наше завдання – розселити, забезпечити їжею, дати школи, дитячі садки і зробити все, аби людина знайшла роботу. Це мінімальний пакет, який ми повинні зробити».