В Україні створюється інститут незалежного омбудсмена для бізнесу - Меморандум про взаєморозуміння для української Антикорупційної ініціативи

В Україні створюється інститут незалежного омбудсмена для бізнесу - Меморандум про взаєморозуміння для української Антикорупційної ініціативи

14:10, 12 травня 2014

В Україні буде створено інститут незалежного омбудсмена для бізнесу. Це передбачено Меморандумом про взаєморозуміння для української Антикорупційної ініціативи, який у понеділок, 12 травня, підписали в Києві Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, Президент ЄБРР Сума Чакрабарті, представники об’єднань ділових кіл та міжнародних фінансових інституцій.

Арсеній Яценюк назвав створення інституту незалежного омбудсмена для бізнесу «дуже важливим кроком уперед»: «Для підприємців, бізнесу та інвесторів це означає, що у них є незалежна людина, яка має право публічно звернутися до Уряду, якщо будуть встановлені факти корупції на митниці, в податковій, в органах державної влади, в державних регуляторах, де будуть утискатися права підприємців».

Для західних інвесторів, в тому числі Європейського банку реконструкції та розвитку, створення цієї посади, за словами Арсенія Яценюка, «означає, що ті мільярдні кошти, які вкладаються в українську економіку, будуть прозоро використані і корупційний елемент при використанні цих коштів буде мінімізований».

«В Уряду з'явився публічний і критик, і помічник, який підніме факти корупції і чітко скаже, де вона знаходиться і як її подолати, які закони і нормативно-правові акти треба ухвалити для розвитку бізнесу», - наголосив Прем’єр-міністр.

Він повідомив, що ця антикорупційна ініціатива працюватиме на «трьохсторонньому рівні»: «Уряд України, наші іноземні інвестори і український бізнес, який представлений відповідними профільними асоціаціями».

Глава Уряду зазначив, що на посаду незалежного омбудсмена має бути призначена «людина з високою міжнародною репутацією, яка має серйозний досвід роботи в бізнесу в Східній Європі».

Відповідно до положень Меморандуму, кандидатура омбудсмена має бути узгоджена консенсусом між представниками Уряду, ділових кіл та міжнародних фінансових інституцій, що забезпечить його незалежність та неупередженість. «Це вперше, коли міжнародні фінансові інституції, Уряд і бізнес консенсусним рішенням призначать людину, яка буде представляти інтереси бізнесу і боротися з корупцією», - зазначив Прем’єр-міністр. 

Арсеній Яценюк також розповів про інвестиційний план ЄБРР для України: «Танки на українському кордоні не налякали наших інвесторів і амбітна програма в розмірі до 1 мільярда євро буде спрямована на створення робочих місць, будівництво доріг, модернізацію української газотранспортної системи, реформу енергетики і будівництво нових ліній електропередач, низку додаткових проектів у банківському і фінансовому секторах».

«Це найкраща відповідь на те, як Україну зробити європейською державою», – додав він.

«Наш Уряд націлений на реальні зміни в країні: подолання корупції, створення робочих місць, реформування країни – це той порядок денний, який сьогодні необхідний. І ми вдячні за те, що в нас є серйозні міжнародні фінансові інституції, які виступають як інвестори у вирішенні проблем країни», - сказав Арсеній Яценюк.

Меморандум про взаєморозуміння для української Антикорупційної ініціативи підписали: Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, президент Європейського банку реконструкції та розвитку Сума Чакрабарті, президент Американської  торгівельної палати в Україні Бернард Кейсі, заступник Голови Ради Федерації роботодавців України Дмитро Олійник, директор Секретаріату Організації економічного співробітництва та розвитку з питань глобальних відносин Маркош Бонтурі, виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації Анна Дерев’янко, президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков, президент Українського союзу промисловців та підприємців Анатолій Кінах.