На базі НАК "Нафтогаз України" буде створено ПАТ "Українська газотранспортна система" та "Українські газові сховища"

На базі НАК "Нафтогаз України" буде створено ПАТ "Українська газотранспортна система" та "Українські газові сховища"

14:10, 03 червня 2014

Уряд України прийме рішення щодо реформування НАК «Нафтогаз України» та створення на базі НАК «Нафтогаз» двох додаткових компаній - публічних акціонерних товариств «Українська газотранспортна система» та «Українські газові сховища». Про це на засіданні Верховної Ради України у вівторок, 3 червня, повідомив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Глава Уряду зазначив, що цього вимагає Третій енергетичний пакет, Енергетична хартія і наше членство в енергетичному співтоваристві».

ПАТ «Українська газотранспортна система» буде відповідати виключно за прокачку газу магістральними шляхами, а ПАТ «Україні газові сховища» займатиметься виключно оперуванням накопичення і відпуску з українських газових сховищ природного газу всіх суб'єктів господарювання».

Прем’єр-міністр зазначив, що українська сторона звернулася до Європейського Союзу і Сполучених Штатів Америки з проектом щодо спільної експлуатації та модернізації української газотранспортної системи: «Вважаємо, що європейські та американські інвестори повинні бути залучені і до модернізації, і до експлуатації української ГТС. Саме для цього буде створюватися публічне акціонерне товариство «Українська газотранспортна система».

Арсеній Яценюк наголосив на необхідності реформування енергетики в цілому. За його словами, протягом останніх п’яти років в Україні взагалі не було збільшено інвестицій у власний видобуток, тож «ситуація щодо власного видобутку вкрай складна»: «Тільки для того, щоб принаймні зберегти обсяги власного видобутку, нам необхідні значні інвестиції в будівництво дожимних компресорних станцій, а щоб збільшити обсяг виробництва, необхідні мільярдні інвестиції в буріння. Буріння займає мінімум рік, максимум - два роки, в залежності від того, який обсяг інвестицій буде вкладений. Передбачені протягом цього року 2,2 мільярда гривень - це крапля в морі».

«Саме тому ще один із важливих елементів – залучення іноземних компаній і української компанії «Укргазвидобування» та збільшення обсягів інвестування, щоб максимально підняти обсяг власного видобутку газу», - сказав Прем’єр-міністр.

Що стосується енергетичної політики, Арсеній Яценюк наголосив, що вона повинна складатися з двох блоків: «більше добуваємо і менше споживаємо». За його словами, основні обсяги споживання - у приватного сектора та теплокомуненерго: «На теплокомуненерго не вистачає власного газу, і ми повинні купувати 8,2 мільярда кубічних метрів імпортованого», - пояснив він.

У зв’язку з цим, наголосив Арсеній Яценюк, Уряд зобов’язаний був піднімати тарифи: «Але так само ми зобов’язані в першу чергу інвестувати в теплокомуненерго для зменшення собівартості та збільшення енергоефективності української енергетичної системи».