Уряд прийняв рішення про диверсифікацію придбання пального для атомних електростанцій

Уряд прийняв рішення про диверсифікацію придбання пального для атомних електростанцій

15:05, 03 червня 2014

З метою подолання залежності від Росії щодо твелів Уряд України прийняв рішення про диверсифікацію придбання пального для атомних електростанцій, - повідомив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні Верховної Ради України у вівторок, 3 червня.

«Ми відновили контракт з американською компанією «Вестін Хаус», і тепер ми додатково придбаваємо у «Вестін Хаусу» пальне, яке збільшує енергетичну незалежність України», - сказав він.

Глава Уряду  зазначив, що атомна електроенергетика становить 50% енергоринку в Україні. Вона, за словами Арсенія Яценюка, потребує «суттєвих інвестицій, яких там не було протягом останніх декількох років».

Прем’єр-міністр також підкреслив, що Уряд України займається питанням експорту електроенергії – «хто продає, по якій ціні, яку долю ми ринку маємо і які доходи від експорту електроенергії йдуть в українську казну».

Стосовно вугільного сектору, Глава Уряду наголосив, що сьогодні Уряд платить за кожну тонну вугілля зі збиткових державних компаній в середньому 1,5 тисячі гривень: «При тому, що комерційна вартість вугілля максимально сягає 600 гривень за тонну».

Загалом на державних шахтах, за його словами, зайнято близько 180 тисяч шахтарів: «Ми дотуємо 180 тисяч людей, які працюють в надважких умовах, в першу чергу в Луганській і Донецькій областях, по 900 гривень на одну тонну. Загальний обсяг дотацій, який йде на вугільну галузь на дві області становить 34 мільярди гривень. Це те, що центральний бюджет виділяє на фінансування вугільної галузі, щоби цих людей не вигнати на вулицю, а дати їм роботу і зарплату».

Глава Уряду додав, що так званий проект, який намагалися зробити в Україні щодо перероблення вугілля на природний газ, «залишився виключно проектом, який не має під собою ні технологічної, ні економічної основи»: «Склади перезавантажені вугіллям. На превеликий жаль, сьогодні Україні перейти на вугілля не представляється можливим, як і будь-яким іншим країнам світу».

«Така ціна відсутності реформ у вугільній галузі останні 20 років», - додав Арсеній Яценюк.

Відповідаючи на запитання народних депутатів, він зазначив, що Україна розглядає всі можливості для енергетичної диверсифікації, зокрема позглядався проект щодо будівництва власного LNG-терміналу. «Але, на превеликий жаль, не вирішено одне з основних питань – як пройти Босфор. Я мав розмову з прем'єр-міністром Туреччини паном Ердоганом і звертався з проханням, щоб ми розглянули можливість транспортування LNG через Босфор. Поки що цієї відповіді немає. Якщо у нас немає відповідного транзиту, то той проект по LNG-терміналу, який планувався протягом останніх декількох років, на превеликий жаль, дуже складно зреалізувати», - пояснив Глава Уряду.