Нам вдалося уникнути банкрутства держави, – Арсеній Яценюк

Нам вдалося уникнути банкрутства держави, – Арсеній Яценюк

12:00, 06 червня 2014

«Нам вдалося уникнути дефолту, а по-простому - банкрутства держави. Всі соціальні виплати, всі пенсії і заробітні платні, всі соціальні стандарти за чинним законом про Державний бюджет, виплачуються», - наголосив із трибуни Верховної Ради України в п’ятницю, 6 червня, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк за підсумками ста днів роботи Уряду України.

Він нагадав, що Україна отримала фінансову допомогу від західних партнерів, зокрема, відновлена співпраця з Міжнародним валютним фондом, отримана допомога від Світового банку, Європейського банку реконструкції і розвитку, урядів Сполучених Штатів Америки, Канади, Японії, надана макрофінансова допомога від Європейського Союзу: «Це дало можливість Україні далі платити людям, не оголосити дефолт і не впасти в економічну прірву, з якої треба виходити не роками, а десятками років».

У рамках програми Уряду з економічної стабілізації, підкреслив Арсеній Яценюк, Кабінет міністрів «змушений був йти і буде йти далі на непопулярні кроки в короткостроковій перспективі»: «Щоб вилікувати хворобу економічної розрухи, хворобу економічного банкрутства, ми повинні пройти через складні, але правильні заходи по економічній стабілізації. Ці таблетки дуже гіркі, але їх треба використати, щоб потім організм української економіки був сильний, живий і здоровий».

Арсеній Яценюк наголосив, що Уряд України прийняв рішення «про одне з найбільших скорочень витрат державного апарату»: «Починаючи з того, що чисельність державних чиновників скорочена на 25 тисяч осіб, і закінчуючи тим, що ми урізали всі видатки на органи державного управління. Фактично, зараз фінансуються тільки захищені статті - заробітна платня».

У той же час, за словами Глави Уряду, Кабінету Міністрів вдалося протягом останнього місяця вперше за рік профінансувати так звані незахищені статті: «Загалом ми відправили 2,5 мільярда гривень, щоби кожна область отримали кошти на ремонт шкіл та лікарень, закупівлі найбільш необхідних речей, аби місцева і центральна влада, окрім соціальних, виконувала свої зобов’язання по підтримці хоча б на мінімальному рівні інфраструктури».

«Нам вдалося в економічному плані зробити декілька позитивних кроків. Я їх не переоцінюю, тому що складно назвати будь-який з цих кроків великим досягненням. Досягнення будуть, але не так швидко», - зазначив він.

Арсеній Яценюк прогнозує в поточному році падіння економіки мінус 5%: «Але це залежатиме також від того, яким чином будуть відбуватися події на Сході Україні».
Незважаючи на падіння економіки, зменшення промислового виробництва Уряду вдалося закрити низку «податкових і митних ям»: «Загальний обсяг імпорту за останні п’ять місяців впав на 20%, тобто товарів в Україну ми завозимо на 20% менше, ніж у минулому році. Але при цьому доходи по митниці в доларовому еквіваленті зросли на 13%. Якщо порахувати з курсовою різницею, то це 64% додаткових доходів».

Глава Уряду наголосив, що в травні доходи від підакцизних товарів - тютюну і алкоголю зросли на 40%, в попередньому місяці – на 19,5%: «Що стосується акцизу на нафтопродукти, ми додатково отримали в Державний бюджет близько 2 мільярдів гривень, на відміну від минулого року, коли через схему відмивання коштів до бюджету не надходило жодної копійки».

Арсеній Яценюк також повідомив, що за останні два місяці Уряд України відшкодовував 11 мільярдів гривень податку на додану вартість суб’єктам підприємницької діяльності, «які здійснюють свою діяльність прозоро і відкрито»: «Українська економіка почала повертати суб’єктам підприємницької діяльності кошти, які були вилучені з економічного обігу, і підприємства не могли ні погашати кредити, ні закупати продукцію, ні реально працювати».

Глава Уряду нагадав, що в Парламенті був ухвалений закон, за яким списки на відшкодування ПДВ є публічними: «Можу чітко заявити, що зараз відшкодування поточного ПДВ здійснюється в автоматичному режимі, і однієї з основних корупційних складових протягом останніх п’яти років – «відкати» за відшкодування ПДВ - зараз не існує».

Що стосується відшкодування податку на додану вартість за минулі періоди, було прийнято рішення щодо емісії облігацій внутрішньої державної позики на суму боргу. «Уряд прийняв відповідне рішення на загальну суму 16,7 мільярда гривень, з яких зараз вже близько 10 мільярдів гривень знаходяться на оформленні для того, щоб суб’єктам підприємницької діяльності видати облігації ПДВ ОВДП», - повідомив Арсеній Яценюк.