Арсеній Яценюк: Пастки, які Росія хоче запропонувати Україні під виглядом знижок, неприйнятні

Арсеній Яценюк: Пастки, які Росія хоче запропонувати Україні під виглядом знижок, неприйнятні

11:05, 11 червня 2014

Позиція Уряду України щодо питання російського газу незмінна: внесення змін до контракту і ринкова ціна на газ, - наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні Уряду в середу, 11 червня.

Арсеній Яценюк повідомив, що мав розмову з Міністром палива і енергетики Юрієм Проданом та керівництвом НАК «Нафтогаз», що зараз перебувають в Брюсселі.

«Щойно Росія оголосила, що вони вже втретє перенесли термін попередньої оплати за російський природний газ і фактично перенесли відключення (газу для України. – Ред.)», - повідомив він.

Глава Уряду наголосив, що російська сторона зробила Україні пропозицію щодо зменшення ціни на газ на 100 доларів «з так званою скидкою»: «Хочу офіційно заявити, що ми ці російські пастки знаємо: скидка встановлюється рішенням уряду Російської Федерації і знімається рішенням Уряду Російської Федерації».

«Наша пропозиція залишається незмінною – зміни до контракту. Якщо газ – це політична зброя, то це політична зброя в руках російського Уряду. А якщо газ, як у всьому світі, - це товар, то ми торгуємо на підставі контракту, а не на підставі того, подобається Росії український Уряд чи ні. У нас, м’яко кажучи, набагато більше питань до російського Уряду», - зазначив він.

Уряд України, за словами Арсенія Яценюка, залишається на своїх позиціях: «Переписуємо контракт, приймаємо ринкову ціну. Ринкова ціна – це не базарна, а ринкова. Ми заплатили по тій ціні, яку ми вважаємо ринковою - 268 доларів за тисячу кубічних метрів газу, - безспірний обсяг заборгованості. Ми перерахували 786 мільйонів доларів США і готові закрити всю заборгованість за відповідною ринковою ціною».

«А всі ці пастки і гачки, які Росія хоче знову запропонувати Україні, - неприйнятні. Ми двічі на ті самі граблі не наступаємо», - наголосив Арсеній Яценюк.

«Ще раз закликаємо Росію - підписуємо угоду для того, щоб не доводити до суду нашу справу», - підкреслив Глава Уряду.

Прем’єр-міністр зазначив, що вже розпочався третій раунд перемовин з цього питання. Він проходить в тристоронньому форматі, за участю європейських партнерів: «Буду інформувати Уряд України і український народ про те, як далі відбуваються перемовини».

Арсеній Яценюк також повідомив, що станом на сьогоднішній ранок в українських сховищах накопичено 13,4 мільярда кубічних метрів газу.