Арсеній Яценюк про економічно обґрунтовані тарифи на транспортування газу: «Ми російський «Газпром» дотувати не будемо»

Арсеній Яценюк про економічно обґрунтовані тарифи на транспортування газу: «Ми російський «Газпром» дотувати не будемо»

13:43, 16 червня 2014

На засіданні Уряду в понеділок, 16 червня, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк звернувся до Національної комісії регулювання електроенергетики невідкладно виконати доручення про встановлення економічно обґрунтованих тарифів на транспортування російського природного газу територією України.

«Ми російський «Газпром» дотувати не будемо», - наголосив Арсеній Яценюк.

Він зазначив, що українська сторона звернулася до партнерів із ЄС та США з питанням спільної модернізації та експлуатації української газотранспортної системи: «До Парламенту необхідно вносити закон, який дасть можливість залучити наших європейських і американських партнерів до експлуатації і модернізації української ГТС при збереженні контролю української держави над газотранспортною системою».

Глава Уряду звернувся до Міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Продана прискорити виконання розпорядження Кабінету Міністрів України про створення публічного акціонерного товариства «Українські газові сховища» і ПАТ «Українські магістральні трубопроводи».

Прем’єр-міністр також звернувся до Міністра енергетики та вугільної промисловості та голови правління НАК «Нафтогаз України»: «Прошу відправлятися до Європи щодо відкриття великого реверсу. У нас зараз ціна по реверсу нижча, ніж російська».

«Наше рішення щодо захисту української держави, нашої незалежності і наших громадян є єдино вірним. На російський тиск ми піддаватися не будемо. І по ночах із ними всілякі папірці також підписувати ніхто не буде - потім ці папірці можуть мільярдами доларів «вилізти», - підкреслив Глава Уряду.

Арсеній Яценюк наголосив, що українська сторона і далі проводитиме політику «в тому ж форматі, в якому здійснювала її протягом останніх трьох місяців, - чесно, відкрито, прозоро, на ринкових умовах, разом з позицією наших європейських партнерів».