Українська сторона через Стокгольмський суд вимагає від Росії 6 мільярдів доларів

Українська сторона через Стокгольмський суд вимагає від Росії 6 мільярдів доларів

12:28, 17 червня 2014

НАК «Нафтогаз України» у Стокгольмському суді вимагатиме 6 мільярдів доларів переплати за російський газ. Про це у вівторок, 17 червня, повідомив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Виступ у Парламенті Глава Уряду розпочав із того, що в нього є декілька новин: «Погана - Росія повністю закрила постачання газу Україні. Хороша новина - надворі літо, у нас є 14 мільярдів кубічних метрів газу, і ми подали на російський «Газпром» до суду».

Арсеній Яценюк пояснив, що Україна з 2009 року заплатила російському «Газпрому» 50 мільярдів доларів США: «Україна є третім найбільшим ринком «Газпрому». Перед нами – Німеччина і Туреччина. Загалом із 2009 року Україна заплатила російському «Газпрому» з урахуванням платежів «Нафтогазу» і реального сектору економіки 50 мільярдів доларів США. Тому всі ці байки наших російських сусідів, що вони нам допомагають, не відповідають дійсності. Ще треба розібратися, хто кому допомагає».

«З кишень українців, з кишень наших компаній ми заплатили 50 мільярдів доларів. Ми вважаємо, що в цій цифрі є переплати, і саме ці переплати ми будемо вимагати від російського «Газпрому», - сказав Прем’єр-міністр.