Арсеній Яценюк звернувся до Парламенту невідкладно розглянути законопроект про спільну з ЄС експлуатацію і модернізацію української ГТС

Арсеній Яценюк звернувся до Парламенту невідкладно розглянути законопроект про спільну з ЄС експлуатацію і модернізацію української ГТС

13:09, 17 червня 2014

Уряд України подає до Парламенту законопроект, який передбачає створення спільної з ЄС компанії з модернізації та експлуатації української газотранспортної системи: «Це кардинально змінить європейську карту енергетичної безпеки. Росія перестане диктувати свої умови», - наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у Верховній Раді України у вівторок, 17 червня.

Він зазначив, що даний проект закону буде розглянутий на засіданні Уряду 18 червня.

Арсеній Яценюк повідомив, що законопроект передбачає створення спільної компанії, учасниками якої є країни-члени Енергетичного співтовариства, для модернізації і експлуатації української газотранспортної системи.

«При цьому контроль над цією спільною компанією повинен залишитися в держави», - наголосив Глава Уряду.

Арсеній Яценюк звернувся до Парламенту України невідкладно розглянути цей проект закону: «Якщо ми спільно з Європейським Союзом будемо працювати по транзиту і зберіганню газу, це кардинально змінить європейську карту енергетичної безпеки. Росія перестане диктувати свої умови».

Він також нагадав, що НКРЕ отримала доручення ввести економічно обґрунтовані тарифи на транзит російського природного газу територією України: «У нас немає угоди з європейськими партнерами про транзит газу. Росія фактично отримала в оренду українську газотранспортну систему і транспортує свій природний газ за тарифами, які, на нашу думку, не є економічно обґрунтовані».

Уряд України звернувся до європейських партнерів з тим, щоб перенести точку по поставках газу з західного кордону на східний: «Ми готові, щоби в сьогоднішніх умовах наші європейські партнери спільно з Україною здійснювали облік постачання природного газу до країн-членів Європейського Союзу. Щоб потім знову росіяни не розповідали, що щось хтось у когось вкрав».

Кабінет Міністрів, наголосив Арсеній Яценюк, займається питанням реверсного постачання газу. Глава Уряду нагадав заяву президента РФ, «що вони категорично виступають проти реверсу»: «А ми категорично виступаємо проти монополії, проти економічної і енергетичної дискримінації. І ми категорично виступаємо проти спроб Росії порушувати європейське законодавство».

Глава Уряду нагадав, що Україна вже розпочала так званий малий реверс, а зараз українська делегація відбуває до Європейського Союзу для переговорів щодо великого реверсу: «При відкритті великого реверсу загальний обсяг поставок на територію України достатній для того, щоб забезпечувати Україну природним газом».

Арсеній Яценюк також зупинився на питанні ціни на газ для промисловості, зазначивши, що дехто говорить, що Уряд і держава не повинні цим опікуватися: «Звучить красиво, але неправильно. Ціна для промисловості - це ж не ціна для олігархів, вони мене менше всього обходять. Це ціна для робочих місць в країні, для конкурентної економіки. Путін дуже добре знає: з ціною 500 доларів на природний газ для української економіки ми нічого нікому не продамо, тому що наші ціни будуть неконкурентні».

«Завдання Уряду полягає в тому, щоб боротися за економіку та компанії, боротися за мільйони людей, які працюють в металургійному та хімічному секторах. Це сім'ї, це робота й зарплата», - підкреслив Глава Уряду.