Арсеній Яценюк доручив посилити охорону українських газогонів

Арсеній Яценюк доручив посилити охорону українських газогонів

10:58, 18 червня 2014

Про це Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив на засіданні Уряду в середу, 18 червня.

Глава Уряду України Арсеній Яценюк звернувся до НАК «Нафтогаз» і ПАТ «Укртрансгаз», правоохоронних і силових органів терміново посилити охорону української газотранспортної системи.

Щодо вибуху, який стався 17 червня на ділянці газотранспортної системи в Полтавській області, Арсеній Яценюк наголосив: «Ми прогнозували ще декілька тижнів тому, що будуть сплановані диверсії, мета яких – підірвати репутацію України як надійного транзитера і легітимізувати побудову «Південного потоку».

Глава Уряду підкреслив, що мета «Південного потоку» – не диверсифікація постачання газу в Європу, «а виключення України як країни, яка є одним з ключових транзитерів до Європейського Союзу»: «Тому абсолютно зрозуміло, хто зацікавлений в тому, щоб підірвати довіру до української газотранспортної системи».

«Україна заявляє, що є надійним транзитером. Ми виконували і будемо виконувати всі свої зобов’язання щодо транспортування природного газу», - наголосив Прем’єр-міністр.

Арсеній Яценюк нагадав, що українська сторона запропонувала європейським партнерам спільно модернізувати і експлуатувати українську газотранспортну систему. Україна також запропонувала, щоб постачання і прийом газу здійснювався на кордоні Україна-Росія, а не на кордоні Україна-ЄС: «Це дасть можливість гарантувати, з одного боку, безперебійність постачання газу, з іншого - залучити наших європейських партнерів до функціонування української газотранспортної системи і демонополізувати російську газову монополію».

Глава Уряду повідомив, що відповідні проекти законів уже розроблені Кабінетом Міністрів.

Арсеній Яценюк доручив Міністерству енергетики та вугільної промисловості разом з європейськими партнерами здійснити спільний облік постачання природного газу територією України: «Ми готові до того, щоб спільно обліковувати наявність газу в газосховищах України. Ми прозорі щодо цього і переконані, що європейські партнери, як справжні партнери, будуть в цьому зацікавлені».