Арсеній Яценюк представив у Парламенті законопроекти, які є реальними кроками до енергетичної незалежності України

Арсеній Яценюк представив у Парламенті законопроекти, які є реальними кроками до енергетичної незалежності України

11:51, 19 червня 2014

У четвер, 19 червня, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк представив у Верховній Раді України проекти законів «Про внесення змін до деяких законів України щодо реформування системи управління Єдиною газотранспортною системою України» (4116-А) та «Про особливий період у паливно-енергетичному комплексі» (4117-А).

Представляючи законопроект про реформування системи управління ГТС, Глава Уряду нагадав, що сьогодні транспортування газу територією України для потреб Європейського Союзу здійснюється не на підставі контракту між Україною і ЄС, а на підставі контракту між «Нафтогазом» та «Газпромом»: «Ми вважаємо, що ця схема повинна змінитися і точка передачі газу повинна перейти з західного кордону України на східний».

Крім того, Арсеній Яценюк наголосив на необхідності рішення про модернізацію і спільну експлуатацію української газотранспортної системи. За його словами, Уряд пропонує, відповідно до зобов’язань України як країни, яка підписала Енергетичну хартію і є учасником Європейського енергетичного співтовариства та виконує Третій енергетичний пакет, прийняти ряд рішень, які створять нову модель функціонування енергетичного ринку.

Згідно з урядовим проектом закону українська ГТС залишається в державній власності. У державній власності залишаються також українські газосховища. Глава Уряду підкреслив, що відповідно до вимог Третього енергетичного пакету, створюється компанія-оператор, контрольний пакет акцій якої належить виключно державі Україна.

За його словами, 49% цієї компанії може належати виключно газотранспортним компаніям країн-членів Європейського Союзу, і при цьому вони повинні бути учасниками Європейського енергетичного співтовариства, та США – у випадку, якщо такі енергетичні компанії є належним чином сертифіковані.

Під час дискусії Глава Уряд пропонує, щоб рішення про залучення інвесторів в оперуючу компанію підтверджувалося Парламентом: «Ми прийдемо в Верховну Раду після ухвалення закону, приведемо компанії з ЄС і США, які виграють публічні тендери, і в Парламенті проголосуємо рішення. Інвестори зацікавлені в гарантіях. Голосування Парламенту по залученню інвесторів - ще один додатковий крок, щоб вони більше вкладали, щоб кредити були дешевші, а українська ГТС була стабільна і надійна».

Арсеній Яценюк підкреслив, що ухвалення цього проекту закону дає можливість модернізувати і інвестувати в українську ГТС, збільшити капіталізацію української газотранспортної системи, яка залишається державною власністю: «Це дає можливість мати нові умови транспортування російського природного газу, зупинити побудову «Південного потоку» і направити всі обсяги, які планувалися по «Південному потоку», через українську газотранспортну систему, адже в цьому будуть в першу чергу зацікавлені країни-члени ЄС».

Глава Уряду підкреслив, що цей проект закону є реальним кроком до формування української енергетичної незалежності, «адаптації України до вимог Європейського Союзу, залучення в Україну інвесторів з ЄС і США і до того, щоб Україна стала транзитною державою, яку неможливо обійти, яка гарантує безперебійність транзиту, яка не дотує російський «Газпром», а заробляє і дає можливість забезпечити Європу газом і розвиває українську енергетичну систему».

У ході дискусії в Парламенті Арсеній Яценюк пояснив, що потужність української ГТС - 140 мільярдів кубічних метрів газу на рік: «Ми качали 122, зараз качаємо 80. Якщо буде побудований «Південний потік», - а він буде побудований, якщо цей закон не буде проголосований, - ми в кращому випадку будемо прокачувати 40-50 мільярдів кубічних метрів газу, і нам із бюджету прийдеться дотувати транспортування російського газу. Дуже проста і зрозуміла арифметика».

«Той, хто хоче зробити з української труби металобрухт, підіграти Росії в тому, щоб РФ побудувала «Південний потік», той, хто проти того, щоб Україна була ключовою транзитною державою, - той за цей закон не голосує. А той, хто хоче, щоб українська ГТС заробляла, поставляла газ в Європу, модернізувалась, і щоб Україна була гравцем на енергетичному ринку, - той підтримає закон», - сказав він.

Арсеній Яценюк підкреслив, що мета урядового законопроекту №4117-А про особливий період у паливно-енергетичному комплексі – «дати можливість виконавчій гілці влади в надзвичайних умовах управляти енергетичним ринком, щоб було забезпечення людей і підприємств в мінімальних обсягах, які дадуть можливість утримувати країну на плаву».

Законопроектом вводиться можливість введення спеціального стану на енергетичному ринку в тому випадку, якщо є загроза безпечному енергетичному постачанню України або відбувається відключення від постачання природним газом чи будь-якими іншими енергетичними продуктами.

Прем’єр-міністр повідомив, що при введенні надзвичайного стану в енергетиці Уряд отримує повноваження щодо контролю як за споживанням і постачанням енергетичних ресурсів, «щодо встановлення спеціальних процедур як придбання, так і продажу, в тому числі природного газу і інших енергетичних продуктів, щодо запровадження санкцій».

Він також підкреслив, що за законопроектом увесь газ українського видобутку у випадку введення надзвичайного стану повинен іти виключно на потреби населення за рішенням Уряду.

«Ці два закони – це вперше за 20 років реальні кроки до формування енергетичної незалежності держави. Кроки, щоб українська енергетична і газотранспортна система стала гарантом забезпечення безперебійності транзиту та отримання доходів для української держави», - сказав Арсеній Яценюк.