Уряд надасть преференції тим, хто переходитиме з дорогого російського газу на інші види палива

Уряд надасть преференції тим, хто переходитиме з дорогого російського газу на інші види палива

14:30, 09 липень 2014

Уряд України ухвалить рішення про зниження тарифу на електроенергію для тих, хто перейде із газових котлів на електричні та встановить низку преференцій для котелень, які перейдуть з газу на інші види палива. Про це повідомив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні Кабінету Міністрів у середу, 9 липня.

Арсеній Яценюк нагадав, що українська сторона позивається до російського «Газпрому» у Стокгольмському арбітражному суді: «У нас з російським «Газпромом» продовжуються «дружні» стосунки. Варіантів два: або рішення суду, або в рамках трьохсторонніх консультацій прийняття рішення до моменту, коли Стокгольмський арбітражний суд винесе вердикт», - сказав Арсеній Яценюк, зазначивши, що у багатьох випадках, коли європейські компанії судилися з «Газпромом», той ішов на поступки до моменту судового розгляду.

У цей же час, підкреслив Глава Уряду, необхідно займатися питанням енергоефективності. Арсеній Яценюк повідомив, що після нарад із НКРЄ на сьогоднішньому засіданні Уряд розгляне питання встановлення спеціального тарифу на електроенергію для тих, хто переходить із газових котлів на електричні: «Зараз тариф на електроенергію – 1 гривня 19 копійок. Якщо ви придбали електроакумулюючий електричний котел, то нічний тариф на електроенергію буде 30 копійок, в чотири рази менше, а тариф протягом дня – 80 копійок».

Друге питання, яке розгляне Кабінет міністрів, стосується преференцій для котелень, які переходять з газу на інший вид палива: «Замість 5% рентабельності, які отримують сьогодні газові котельні, котельня на іншому виді пального отримає дозвіл на 21% рентабельності».

Окрім того, за словами Арсенія Яценюка, споживачі, які отримували тепло від газових котелень, матимуть знижку на тариф 10%, якщо котельня переходить з газу на інший вид палива.

Також, Уряд дозволить встановлювати тариф для негазової котельні на 300 грн вищим, ніж сьогодні – 800 гривень: «Ми, з одного боку, даємо для населення мінус 10% вартості в тарифі, а для кожної котельні, яка прийняла рішення відмовитися від дорогого російського газу - можливість залучити кредит і погашати цей кредит, тому що ресурсу для цього достатньо».

«Якщо ми будемо наполегливо, крок за кроком, рухатися в питанні енергоефективності, зменшення споживання газу, збільшення електроенергетичного споживання, інших видів пального і енергетики, якщо ми зреалізуємо той план, який внесений до Парламенту і проголосований в першому читанні, - спільної модернізації і експлуатації української газотранспортної системи разом з ЄС і США, якщо ми зреалізуємо план по збільшенню обсягів електричної генерації, - через десять років Україна буде повністю енергонезалежною державою. У нас є для цього всі можливості», - наголосив Арсеній Яценюк.