Арсеній Яценюк перевірив хід відновлювальних робіт у Слов’янську

Арсеній Яценюк перевірив хід відновлювальних робіт у Слов’янську

15:22, 16 липня 2014

У середу, 16 липня, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк перебуває на Донеччині, зокрема відвідав звільнений від терористів 5 липня Слов’янськ.

У Слов’янську Глава Уряду оглянув школу №16 та 5-типоверховий будинок, пошкоджені внаслідок дій терористів, та залізничний вокзал, який нещодавно вже відновив роботу.

Керівник залізниці показав Голові Уряду боєприпаси (міни та снаряди, в тому числі часів Другої світової війни), які праівники виявили під час відновлення руху залізничного транспорту.

Він поспілкувався з жителями Слов’янська на головній площі міста.

Арсеній Яценюк також побував на горі Карачун, де бойовиками було зруйновано телевежу, та вселі Семенівка, яке серйозно постраждало від дій терористів.

Глава Уряду повідомив, що у звільнених містах почалися відновлювальні роботи, зокрема «Укрзалізниця» відновила шляхи сполучення: «Учора 800 людей повернулися до Слов’янська, хоча ще декілька днів тому потяги йшли пусті».

Також, за його словами, відновлене електропостачання: «Уряд за рахунок коштів енергоринкудопомагає у відновленні енергопостачання».

Арсеній Яценюк зазначив, що поки що є проблеми з водопостачанням, які вирішуються підвезенням води: «Де можна підключити воду, вона вже підключена».

Глава Уряду також запевнив, що школи в Слов’янську розпочнуть роботу із 1 вересня: «Ми закожним відомством закріпили по школі для того, щоб швидко їх відновити і діти змогли з 1 вересня пітив школу».

Окрім того, у Слов’янську відновлена трансляція трьох телеканалів - Першого національного, «5 каналу» та «1+1». «Вирішили технічне питання – на водонапірну вежу поставили антену, і відсьогоднішнього дня включили три телеканали. Далі збільшимо до восьми каналів - зараз підвозимотехніку», - сказав Глава Уряду.

«Дуже важливо зараз заспокоїти людей, щоби всі поверталися назад до своїх міст і разом ізвсією Україною відбудовували Слов’янськ, Краматорськ і Донбас в цілому», - наголосив АрсенійЯценюк.

Він зазначив, що, за попередніми оцінками, на відновлення міст Донецької та Луганської областей необхідно 8 млрд. грн.: «Але оскільки військовий конфлікт іде далі, думаю 8 млрд. грн. в кращому випадку вистачить на кілька місяців».

Арсеній Яценюк повідомив, що Уряд України підготував проект закону про внесення змін до Державного бюджету, який він представить на засіданні Кабінету Міністрів 17 липня: «Дуже складні економічні умови. Нам треба далі фінансувати армію, оборону – це видатки, яких ніхто не очікував, а зараз ще й фінансувати реконструкцію та відновлення Донбасу».

За дорученням Прем’єр-міністра Урядова делегація взяла участь у підготовчому засіданні Конференції донорів та інвесторів у Брюсселі: «Ми очікуємо, що у вересні буде проведена донорська конференція і очікуємо на допомогу наших західних партнерів у відбудові Донбасу, відновленні інфраструктури, мереж, забезпечення робочими місцями. Тобто, є центральний бюджет і західні донори, які будуть допомагати Україні відновлювати післявоєнний Донбас».

Він повідомив, що до України прибуде місія з ЄС для оцінки ситуації: «Після цього ми спільно погодимо обсяг фінансової та технічної допомоги, яку ми повинні отримати у вересні».

Відповідаючи на запитання журналіста стосовно участі представників великого бізнесу у відновленні регіону, глава Уряду зазначив: «Переконаний,що в таких умовах всі повинні скинутися, дати грошей для того, щоб відновлювати мережій інфраструктуру, щоб відновлювати життя на Донбасі».

«Зараз основне питання – треба отримати мир. А за мир треба боротися», - підкреслив АрсенійЯценюк.

Відповідаючи на запитання журналіста щодо надання соціальної допомоги жителям Слов’янська, Глава Уряду зазначив, що багато працівників соціальних служб покинули місто і зараз повертаються. Арсеній Яценюк повідомив, що з моменту звільнення Уряд направив близько 400 млн. грн. на виплату зарплат, пенсій та соцвиплат у Слов’янську і Краматорську: «Усі кошти зараз виділені».

Арсеній Яценюк провів нараду з керівництвом регіону за участю Віце-прем'єр-міністра - Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України ВолодимираГройсмана, Міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова та Міністра інфраструктури України Максима Бурбака з питань відновлення життєдіяльності.

Глава Уряду також відвідав табір Національної гвардії України в районі Ізюма.