Арсеній Яценюк зустрівся з президентом Литви

Арсеній Яценюк зустрівся з президентом Литви

16:35, 30 вересень 2013

У понеділок, 30 вересня, у Вільнюсі голова Політради ВО «Батьківщина», голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк у складі української опозиції зустрівся із Далею Грибаускайте, президентом Литви – країни, яка головує в Раді ЄС.

В інтерв’ю журналістам по завершенні зустрічі Арсеній Яценюк зазначив, що Україна дуже цінує підтримку, яку надає їй президент Литви: «Ми переконані, що Угода про асоціацію з ЄС буде підписана в листопаді. Але справа в тому, що нам необхідно виконати три критерії. Перший – це виборче законодавство, яке вже ухвалено парламентом. Другий стосується реформування прокуратури, і ми сподіваємося, що відповідний законопроект буде внесено до парламенту в найближчому майбутньому, і опозиція готова забезпечити необхідну кількість голосів».

«Третій критерій стосується справи Юлії Тимошенко. Це залежить від президента Януковича, його політичної волі. Німецький уряд чітко заявив, що він готовий забезпечити медичну допомогу для Юлії Тимошенко. Проте річ у тому, чи готовий президент Янукович показати свою політичну волю та випустити Юлію Тимошенко для отримання медичної допомоги», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Відповідаючи на запитання журналіста щодо можливості звільнення Юлії Тимошенко, Арсеній Яценюк наголосив: «Усе залежить від президента Януковича. Він – президент, і він повинен взяти на себе цю відповідальність. Він посадив її за грати - і він має її відпустити. Щоб закрити цю скриню пандори та розірвати замкнене коло, яке він уже створив».

Під час зустрічі з президентом Литви сторони обговорили хід виконання Україною критеріїв, необхідних для підписання в листопаді цього року в Вільнюсі Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

На зустрічі було відзначено високі шанси підписання Угоди, але, як зазначалося, Україна повинна виконати критерії, визначені ЄС.

Опозиція підтвердила своє бажання голосувати за всі закони, необхідні для виконання цих критеріїв.

У той же час, на зустрічі наголошувалося, що Угода про асоціацію - це не лише питання підпису під паперами. Це - питання глибоких реформ в Україні, які повинні бути зроблені як до підписання Угоди, так і після, аби наблизити стандарти українського суспільства до європейських норм і традицій.