Підписано розпорядження про скликання позачергової сесії Верховної Ради 31 липня, – Арсеній Яценюк

Підписано розпорядження про скликання позачергової сесії Верховної Ради 31 липня, – Арсеній Яценюк

23:55, 28 липня 2014

Сьогодні підписано розпорядження про скликання 31 липня позачергової сесії Верховної Ради України, на якій повинні бути ухвалені необхідні для країни законопроекти. Про це повідомив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у програмі “Свобода слова” на каналі ICTV у понеділок, 28 липня.

Глава Уряду нагадав, що йдеться про проект змін до Державного бюджету України, який, зокрема, передбачає виділення 9,1 мільярда грн. на потреби Збройних Сил та Національної гвардії, 3 мільярди гривень на відновлення регіонів, постраждалих від дій терористів, 1 мільярд гривень на соціально-економічний розвиток інших областей.

Арсеній Яценюк підкреслив, що Уряд не зменшує соціальні стандарти, а йде шляхом підняття податків, у першу чергу на надприбутковий бізнес: «Не може бути таке, щоби прибутки на певних енергетичних галузях сягали 1500%. Ми піднімемо рентні платежі на нафту і на газ».

Водночас Кабмін пропонує стимулювати інвестиції в енергетичний ринок: «Той, хто просвердлив нову свердловину, протягом року не сплачує ренту в Державний бюджет, а ці кошти, які він заощаджує, відправляє на нову свердловину - збільшити обсяг і зменшити залежність від російського газу».

Також, за словами Арсенія Яценюка, Уряд пропонує скоротити кількість різного роду перевірок контролюючих служб і інспекцій на 70%, що дозволить зекономити 600 мільйонів гривень.

Глава Уряду також зазначив, що Кабмін пропонує ввести спеціальні рахунки з податку на додану вартість, який «раз і назавжди вирішить проблему як сплати ПДВ, так і відшкодування ПДВ».

Окрім того, за його словами, 31 липня Парламент має проголосувати законопроект про реформування системи управління газотранспортною системою України, «який є предметом не просто національної безпеки, а виживання країни».

Глава Уряду зазначив, що після провалення в Парламенті цих законопроектів минулого четверга «підвисли 1,5 мільярда доларів, які вже були на шляху виділення» Україні. Це 500 мільйонів доларів від Світового банку і 1 мільярд доларів від Міжнародного валютного фонду: «Відсутність голосування за ці законопроекти, й наступний крок – це дефолт країни».

«Вимагаю в четвер від депутатів Верховної Ради України прибути до стін Парламенту, проголосувати за закони і нести відповідальність перед українським народом спільно з Президентом і Урядом. Це їхній священний обов’язок, і його треба виконувати. На те їх вибирали», - наголосив Арсеній Яценюк.

У той же час Глава Уряду заявив, що в разі якщо ці законопроекти не будуть проголосовані У Верховній Раді, він зробить все, «щоб профінансувати армію, солдат, заправити танки і для того, щоб наші вояки мали можливість далі захищати країну»: «Навіть без закону. Варіанту іншого немає. І поставлю свій підпис під такою постановою».