Уряд України вносить до Парламенту законопроект «Про санкції», - Арсеній Яценюк

Уряд України вносить до Парламенту законопроект «Про санкції», - Арсеній Яценюк

15:45, 08 серпня 2014

Кабінет Міністрів  України вносить до Верховної Ради проект закону «Про санкції» та передає на розгляд РНБО перелік із 172 фізичних осіб-громадян Росії та інших держав і 65 юридичних осіб переважно російської власності, «які підтримують і фінансують тероризм та мають безпосереднє відношення до вчинення злочинів на території України». Про це заявив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на брифінгу в п’ятницю, 8 серпня.

Арсеній Яценюк повідомив, що рішення щодо запровадження санкцій по відношенню до держав та осіб, які підтримують і фінансують тероризм в Україні і посягають на територіальну цілісність і незалежність української держави, ухвалене на сьогоднішньому засіданні Уряду. За його словами, рішення ухвалене після низки консультацій Кабінету Міністрів із західними партнерами та в рамках координації з західними партнерами. Також Глава Уряду провів зустріч зі спеціальним послом Сполучених Штатів Америки, який персонально відповідальний за запровадження санкцій.

«Це вперше в історії України, коли ми як держава застосовуємо санкції по відношенню до іноземних суб'єктів, які вчиняють злочини проти нашої країни і проти наших громадян», - наголосив Арсеній Яценюк.

Відповідно до законопроекту, Україна має право застосувати 26 видів санкцій, в тому числі: заморожування активів; заборона діяльності суб'єктів підприємницької діяльності на території України; заборона користування радіочастотним ресурсом, Інтернетом і іншими засобами зв'язку; заборона на участь в приватизації об'єктів державної власності; заборона на користування ліцензіями; повна або часткова заборона транзиту всіх видів ресурсів; спеціальні економічні заходи, в тому числі процедури ліцензування і квотування; проведення спеціальних видів перевірки фінансових операцій; зупинка фінансових операцій; а також стандартні види санкцій – заборона на в'їзд і переміщення.

Глава Уряду повідомив, що Кабінет Міністрів України передає на розгляд Ради національної безпеки і оборони прізвища 172 фізичних осіб – громадян Російської Федерації та громадян інших держав, «які фінансують тероризм, підтримували анексію Криму і зазіхають на територіальну цілісність і незалежність української держави».

«Також до запровадження санкцій передаються 65 юридичних осіб переважно російської власності й російські резиденти, які підтримують і фінансують тероризм, які мають безпосереднє відношення до вчинення злочинів на території України», - підкреслив Глава Уряду.

Відповідно до закону, рішення про запровадження санкцій приймає Рада національної безпеки і оборони на підставі подання Уряду України, Президента України, Служби безпеки України або Національного банку України.

Арсеній Яценюк повідомив, що Уряд також схвалив рішення про подання законопроекту щодо запровадження кримінально-правових санкцій: «Цей закон дає можливість українським судам виносити рішення по відношенню до осіб, які знаходяться в міжнародному розшуку, а тому їх не можна привести конвоєм до суду, і в тому випадку, якщо особи, які знаходяться в міжнародному розшуку, скоїли наступні види злочинів: терористична діяльність; злочини проти основ національної безпеки і оборони; масові вбивства і військові злочини».

Після ухвалення даного акта, наголосив Глава Уряду, українські суди отримають право винести вироки по відношенню до осіб, які не можуть бути доставлені до суду, оскільки перебувають в міжнародному розшуку, і при цьому вводиться санкція щодо конфіскації майна цих осіб: «Це означає, що не тільки виконавці, але й організатори і замовники злочинів проти України будуть підпадати під конфіскацію. Українська держава буде знаходити по всьому світу майно банків, фінансових компаній, підприємств і особисте майно всіх осіб, які підтримували анексію Криму і зараз підтримують і фінансують російських терористів на території України».

Він наголосив, що 12 серпня Верховна Рада України повинна ухвалити законопроект про санкції.

Що стосується переліку фізичних і юридичних осіб, який Кабмін передав на розгляд РНБО, «всі матеріали зібрані, підготовлені, і Рада національної безпеки і оборони невідкладно розгляне і остаточно прийме всі види санкцій», - підкреслив Глава Уряду.

Відповідаючи на запитання журналіста стосовно питання заборони експортування українських військової техніки, товарів подвійного призначення до Росії, Арсеній Яценюк нагадав, що рішенням РНБО місяць тому вже заборонено військово-технічне співробітництво з РФ: «Новим рішенням, яке ініціює Уряд України, будуть введені додаткові заходи, які не будуть давати можливості країні-агресору, а це Російська Федерація, модернізувати свої збройні сили».

Арсеній Яценюк також звернувся до західних партнерів: «Не можна постачати зброю тим країнам, які потім використовують її проти незалежних і демократичних держав. А то потім ця зброя повернеться так само до постачальників цієї зброї з Заходу».

«Ми розуміємо ціну, яку заплатить Україна. Тільки ми сьогодні заплатили набагато вищу ціну – людського життя. Росія підтримує бандитів, які вбивають наших громадян. А це безцінне, тому що людське життя не повернеш. Тому ми готові платити цю ціну за свою незалежність», - сказав Глава Уряду.

Документ: