Арсеній Яценюк про російський «гуманітарний вантаж»: Тепер вся відповідальність лежить на РФ і виключно на російському президенті

Арсеній Яценюк про російський «гуманітарний вантаж»: Тепер вся відповідальність лежить на РФ і виключно на російському президенті

18:32, 22 серпня 2014

«Після того, коли Росія порушила всі міжнародні договори і відмовилась від співпраці з Червоним хрестом, вся відповідальність лежить виключно на Російській Федерації і персонально на російському президенті. Раніше на Київську Русь монголо-татарське іго на конях заскакувало. Зараз росіяни заїжджають на білих КАМАЗах і на танках», - сказав Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк в інтерв’ю українським телеканалам у п’ятницю, 22 серпня.

Арсеній Яценюк зазначив, що Росія «не збирається здійснювати ніяку гуманітарну місію»: «Вони хотіли під прапорами Російської Федерації на своїх швидко пофарбованих білих КАМАЗах, які фарбувалися на російських військових базах, заїхати на територію України через Харків і задекларувати цей вантаж як гуманітарний вантаж РФ. Через Харків - для того, щоб заїхати на територію України, яка повністю контролюється українськими Збройними Силами, проїхати так 50 кілометрів, а потім декілька російських найманців з посвідченнями, як росіяни пишуть, «Правого сектора» або якихось українських політичних партій, гранатометами розстріляли б цей вантаж. Щоб показати на весь світ: «треба захищати російськомовне населення, треба вводити війська».

Саме тому, за словами Арсенія Яценюка, Україна не дала можливості російським вантажівкам в’їхати через Харківську область.

Він нагадав, що після цього були проведені переговори з Міжнародним Комітетом Червоного Хреста: «Наша позиція чітка: гуманітарний вантаж може піти тільки від Червоного Хреста».

Проте, навіть не завершивши переговори з Червоним Хрестом, російський МЗС заявив, що вантажівки самі перетнуть український кордон: «Зараз вони очікують, що декілька машин цього так званого гуманітарного конвою просто будуть розбомблені, причому самими росіянами, щоб знову сказати на весь світ: «Це ж хунта, яка бореться зі своїми людьми».

«Ми не дамо їм можливості це зробити», - заявив Глава Уряду.

Ще одна мотивація російської сторони, за словами Арсенія Яценюка, - «відтінити» катастрофу літака «Малайзійських авіаліній»: «Весь світ знає, хто збив малайзійський літак. Це фахові люди, які отримали тренування в Росії. Вогонь координувався зі сторони Росії, ще й ракетами, які поставлялися з Росії. Вся ця російська державна машина хоче якось відтінити ситуацію. От вони й придумали цей гуманітарний вантаж, придумали цю провокацію. Мені видається, що весь світ побачив фальш російської пропаганди і російських намірів».

«Провокація, яка була цілеспрямовано зорганізована російською владою, на даний момент їм не вдалася», - сказав він.

Глава Уряду нагадав, що українські прикордонники і митники оглянули 34 машини. В одному з КАМАЗів, який вміщує 25 тонн, знайшли 800 кг чаю. Решта – завантажені на третину: «У росіян немає завдання гуманітарної допомоги. Це брехня і геббельсівська пропаганда».

Він нагадав, що Уряд України надає гуманітарну допомогу жителям постраждалих від дій терористів регіонів: «Ми відправили на схід десятки машин. Уряд виділив 10 мільйонів гривень для того, щоб допомогти людям на сході».