Глава Уряду: Росія прагне фактично відключити Україну від всіх енергетичних ресурсів

Глава Уряду: Росія прагне фактично відключити Україну від всіх енергетичних ресурсів

13:57, 27 серпня 2014

У тристоронніх консультаціях в України та ЄС спільна позиція – дії Росії загрожують як військовій, так і глобальній енергетичній безпеці. Про це сказав на засіданні Уряду в середу, 27 серпня, Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Глава Уряду підкреслив, що ситуація в енергетиці складна: «Ми знаємо про плани Росії взимку взагалі перекрити транзит газу, навіть у країни-члени Європейського Союзу. І саме для цього їхнім (Російським. – Ред.) компаніям дані вказівки максимально закачувати газ у сховища на території Європи».

Арсеній Яценюк повідомив, що Уряд накопичив у сховищах 15 мільярдів кубічних метрів газу. На противагу 5 мільярдам кубометрів, які були в газових сховищах півроку тому: «Ми знаємо про плани Росії, мета яких – фактично відключити Україну від всіх енергетичних ресурсів».

Уряд також займається диверсифікацією постачання вугілля, «адже Російська Федерація і їхні найманці бомблять і руйнують шахти, з яких видобувається енергетичне вугілля».

Арсеній Яценюк нагадав, що українська сторона подала позов на російський «Газпром» до Стокгольмського арбітражного суду з вимогою відшкодування 6 мільярдів доларів США.

Глава Уряду зазначив, що Верховна Рада України ухвалила закон про реформування газотранспортної системи України і повідомив, що звернувся до Федерального Канцлера Німеччини Ангели Меркель та західних партнерів з тим, щоб провести публічний конкурс щодо залучення іноземних інвесторів в оперування українською газотранспортною системою.

Також, за його словами, НАК «Нафтогаз України» повідомив російський «Газпром» про необхідність перегляду ставок по транзиту російського природного газу територією України.

Арсеній Яценюк підкреслив, що проходять тристоронні консультації на рівні Європейського Союзу, України і Росії: «Між Європейським Союзом і Україною є спільна позиція - дії Росії загрожують як глобальній військовій безпеці, так і глобальній енергетичній безпеці».

«Ми запропонували чіткий ринковий підхід. Є два варіанти. Перший – приймається спільний підхід України і Європейського Союзу. Другий – ця справа буде вирішуватися виключно Стокгольмським арбітражним судом», - сказав Глава Уряду.

«Наша позиція чітка і незмінна. Підходи щодо енергетичної безпеки висловлені Російській Федерації в спільному баченні між Україною і Європейським Союзом», - наголосив Арсеній Яценюк і зазначив, що очікується наступний раунд консультацій між Міністром енергетики та вугільної промисловості України Юрієм Проданом, Комісаром ЄС з питань енергетики Гюнтером Оттінгером та російськими посадовцями.