Арсеній Яценюк: після завершення війни - реабілітація воїнів АТО і відновлення Донбасу

Арсеній Яценюк: після завершення війни - реабілітація воїнів АТО і відновлення Донбасу

15:13, 03 вересня 2014

Представлений на засіданні Уряду в середу, 3 вересня, План дій «Відновлення України» передбачає реабілітацію учасників АТО, допомогу сім’ям військовослужбовців та відновлення Донбасу. Про це повідомив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Арсеній Яценюк нагадав, що спілкувався з бійцями АТО в Дніпропетровській лікарні: «Коли хлопці з відірваними кінцівками кажуть, що після протезування візьмуть зброю і далі підуть воювати за Україну, - це означає, що така країна непереможна. Можна боротися з армією, але не можна виграти у народу».

«Не можна виграти в українського народу. Путін не перший, хто це пробує зробити. Всіх тих, хто безуспішно намагалися це зробити, немає. А Україна є. І Україна буде», - сказав він.

Глава Уряду нагадав, що Кабінет Міністрів прийняв рішення про створення Державної служби у справах учасників і ветеранів АТО, вивчивши досвід США: «Держава повинна реально піклуватися про учасників антитерористичної операції і про ті сім'ї, які втратили батьків, чоловіків, які втратили годувальників».

Уряд України, підкреслив Арсеній Яценюк, виділяє кошти сім'ям загиблих і розпочав програму по забезпеченню житлом сімей, які втратили годувальника внаслідок проведення антитерористичної операції. На цю програму, за його словами, Уряд України вже виділив 102 мільйона гривень: «І кожен раз ми додатково виділяємо кошти».

Він наголосив, що необхідно забезпечити реабілітацію учасників антитерористичної операції, надати соціальну і психологічну допомогу, протезування і медичну допомогу, в тому числі за кордоном.

У цьому, за словами Арсенія Яценюка, Уряд очікує фінансову і технічну допомогу західних партнерів. Він повідомив, що з цього питання було проведено «десятки переговорів», зокрема Арсеній Яценюк провів розмову з новообраним Головою Ради Європейського Союзу Дональдом Туском: «Польща готова надавати медичну допомогу, як і багато інших країн Заходу».

Що стосується плану з відновлення Донбасу, Арсеній Яценюк підкреслив: «Відновимо мир. Ті, хто переселилися на інші території України, будуть повертатися на Донбас, і Уряд запроваджує адресну державну допомогу для тих, хто повертається в свої домівки».

Уряд також проводить роботу з інвентаризації збитків та руйнувань, які є на даний час на Донбасі: «Ми їх зараз не можемо визначити - тільки з фотографій зі супутників. І якщо два місяці тому, коли ми звільняли Слов'янськ, наші оцінки були 8 мільярдів гривень, сьогодні можу заявити, що тепер це мільярди доларів зруйнованої інфраструктури».

Арсеній Яценюк повідомив, що Європейський Союз і західні партнери направляють до України спеціальну місію для інвентаризації і оцінки збитків.

Глава Уряду також нагадав, що в листопаді буде проведена міжнародна донорська конференція, мета якої – залучення коштів на відбудову Донбасу.

Читайте більше

План дій "Відновлення України"