Для встановлення миру потрібні три пункти: зупинка вогню, виведення російської армії і проект «Стіна», - Арсеній Яценюк

Для встановлення миру потрібні три пункти: зупинка вогню, виведення російської армії і проект «Стіна», - Арсеній Яценюк

16:28, 05 вересня 2014

«Мир повинен бути встановлений, але не на підставі плану російського президента, а на підставі українського плану, який повинен бути підтриманий США і ЄС», - заявив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні Уряду в п’ятницю, 5 вересня.

Глава Уряду підкреслив, що немає «жодної дискусії і жодних сумнівів, що в Україні потрібен мир»: «Цей мир треба встановити. Але питання, якою ціною. Надто багато ми заплатили в цій війні, яку розв'язала Росія. Неможливо оцінити людські жертви, вони не мають ціни. Це життя людей, які боролися і борються за нашу незалежність, за нашу країну».

За його словами, мир повинен бути встановлений, але не на підставі плану російського президента, а на підставі плану українського, підтриманого США і ЄС «як нашими справжніми союзниками»: «Нам потрібні гарантії. І такі гарантії можливо отримати, якщо ми будемо діяти злагоджено і спільно, так як ми діяли завжди з нашими західними партнерами».

Для встановлення миру, підкреслив він, необхідні «три базові пункти»: «Перше – зупинка вогню. Друге – виведення російської армії, російських бандитів і терористів. Третє – це відновлення кордону».

Арсеній Яценюк повідомив, що на сьогоднішньому засіданні Уряд розгляне проект облаштування українсько-російського державного кордону, який отримав назву - проект «Стіна».

Глава Уряду підкреслив, що це питання безпеки не тільки України, а й питання безпеки Європи, «тому що фактично це облаштування східного кордону Європи». Арсеній Яценюк наголосив, що проект «Стіна» унеможливить перетинання державного кордону України з боку Російської Федерації, забезпечить безпеку східних кордонів Європейського Союзу і Європи в цілому та України.

«Ми усвідомлюємо, що це дуже дорогий проект, і саме тому в рамках донорської конференції і співпраці з Європейським Союзом після затвердження цього проекту будемо звертатися з клопотанням про отримання фінансової і технічної допомоги на реалізацію цього проекту», - сказав він і зазначив, що на початкову стадію проекту в Уряду кошти є.

Арсеній Яценюк також підкреслив, що для проекту залучатимуться виключно українські товари, «виключно українське виробництво»: «До цього проекту ми залучимо дуже багато людей, які зможуть працювати, отримувати заробітну платню, і таким чином підвищимо зайнятість».

Проект «Стіна» на засіданні Уряду презентував Перший заступник Голови Державної прикордонної служби України Павло Шишолін.