Уряд не допустить монополії Росії на ринку 3G, – Арсеній Яценюк

Уряд не допустить монополії Росії на ринку 3G, – Арсеній Яценюк

17:08, 05 вересня 2014

Продаж ліцензій на зв'язок стандарту 3G має відбуватися виключно на публічному і прозорому конкурсі за участі європейських компаній, - наголосив на засіданні Уряду в п’ятницю, 5 вересня, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Арсеній Яценюк підкреслив, що впровадження зв’язку у форматі 3G необхідне Україні: «Нам треба розвивати свій ринок телекомунікацій і, нарешті, запустити на ринок компанії, які зможуть отримати ліцензію на швидкісний Інтернет, і таким чином дати нову якість послуг в Україні».

Він наголосив, що зараз сформована монополія на ринку стільникового зв’язку, «де Росія контролює весь мобільний зв'язок України»: «Хочу дуже чітко заявити позицію Уряду з цього питання - ми не допустимо монополії на ринку 3G. Моя позиція як Прем'єр-міністра чітка – на цей раз Росія не отримає монопольного права на всі ліцензії по телекомунікаціях в Україні».

Глава Уряду підкреслив, що продаж ліцензій на 3G-зв'язок має відбуватися «виключно на публічному і прозорому конкурсі, а не під столом». Він наголосив, що необхідно забезпечити конкуренцію зі встановленням мінімальної ціни, яка повинна бути обґрунтована: «І це не 200 мільйонів гривень, а мільярди гривень».

«Ми хочемо побачити в учасниках такого відкритого продажу європейські компанії. І для того, щоб демонополізувати цей ринок, я навіть згоден розглянути те, щоб за 1 гривню віддати одну з ліцензій, яку намагаються продати, - тільки з тією метою, щоб тут не було російської монополії і щоб сюди зайшли справжні європейські компанії, які будуть конкурувати. Щоб послуга була по якості краща, а по ціні дешевша», - наголосив Арсеній Яценюк.

«Сподіваюся, що відповідні національні регулятори в інтересах України будуть реалізовувати таке рішення Уряду», - додав Прем'єр-міністр.