Тристороння зустріч Глав Урядів України, Молдови і Румунії започатковує новий формат регіонального партнерства – Арсеній Яценюк

Тристороння зустріч Глав Урядів України, Молдови і Румунії започатковує новий формат регіонального партнерства – Арсеній Яценюк

18:40, 02 жовтень 2014

У четвер, 2 жовтня, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк провів зустрічі з Прем’єр-міністром Республіки Молдова Юріє Лянке і Прем’єр-міністром Румунії Віктором Понтою, які прибули до Києва зі спільним візитом.

«Наша країна має сусідів, але я можу сказати, що за цим столом зараз сидять друзі», - зазначив Арсеній Яценюк на спільному брифінгу по завершенні переговорів. «Сьогодні ми вперше зустрічаємося у такому форматі на рівні глав урядів», - сказав Прем’єр-міністр і висловив переконання в тому, що цей візит дає старт новій моделі партнерства в регіоні.

Арсеній Яценюк, Віктор Понта і Юріє Лянке домовилися про конкретні шляхи взаємної підтримки у питаннях європейської інтеграції України і Республіки Молдова.

Прем’єр-міністр України висловив вдячність Главі Уряду Румунії, яка першою ратифікувала Угоду про асоціацію, яка була укладена між Україною і Європейським Союзом. Прем’єр-міністри трьох країн обговорили перспективи реалізації спільних проектів у сфері боротьби з корупцією та судової реформи, розвитку транспортної, прикордонної та енергетичної інфраструктури, сприяння міжлюдським контактам. «Наша регіональна єдність дуже важлива для економічного розвитку, стабільності і безпеки в цьому регіоні», - наголосив Глава Уряду України.

Важливим чинником співпраці між Україною, Румунією і Молдовою є наявність відповідних національних меншин. «Позиція українського Уряду повністю поділяється з європейськими підходами щодо того, як ми забезпечуємо права національних меншин на території України. Я кажу про румунську національну меншину і про молдовську національну меншину. Переконаний, що і румунський, і молдовський уряди так само приймають аналогічну позицію по захисту і по допомозі українській національній меншині в Румунії і Молдові», наголосив Арсеній Яценюк.