Арсеній Яценюк доручив провести експертизу армійського спорядження, яке закуповує Міноборони

Арсеній Яценюк доручив провести експертизу армійського спорядження, яке закуповує Міноборони

16:13, 03 жовтня 2014

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив провести експертизу армійського одягу та спорядження, яке закуповується Міністерством оборони України. Про це Глава Уряду повідомив по завершенні ознайомлення із спорядженням та робочої наради з питань підготовки ЗСУ до виконання завдань в осінньо-зимовий період у Міністерстві оборони України в п’ятницю, 3 жовтня.

Він повідомив, що на нараді була ухвалена низка рішень. Зокрема, неосвоєний залишок коштів у розмірі 2,6 мільярда гривень вже розписаний «і робляться відповідні державні замовлення» для армії.

В той же час Арсеній Яценюк зазначив, що «викликає запитання» теплоефективність одягу та оснащення, які зараз закуповуються: «Якщо там написано на мінус 15, це означає мінус 5. Міністерство оборони зараз проведе повну ретельну експертизу всього, що закуповується. Перевірка на предмет реального теплозабезпечення і теплоефективності спальних мішків, одягу і взуття».

Він підкреслив, що має бути негайно закуплено 5 тисяч спальних мішків нового класу: «Міністр оборони заявив, що є новий клас спальних мішків, вартість яких - 600 гривень з урахуванням покриття проти вологості. 5 тисяч таких спальних мішків повинно бути негайно закуплено. За даними Генерального штабу, вже проведені попередні переговори, і такий проект готовий».

Також відбудеться звірка вартості закупівель, здійснених Національною гвардією, Прикордонною службою, Міністерством оборони і іншими військовими формуваннями, а також перевірка достовірності даних щодо визначеної калорійності харчування бійців: «Написано 4700 кілокалорій на добу, тепер треба усвідомити, яка реальність».

Арсеній Яценюк також наголосив на нестачі аптечок для військових: «Аптечка натівського стандарту в середньому коштує 100 доларів. Декілька тисяч аптечок нам прийшли як гуманітарна допомога. Інші - в медичних частинах, де є хірурги, лікарі. Забезпечення необхідною кількістю тих медичних препаратів і лікарських засобів, які необхідні, щоб врятувати життя».

Він зазначив, що у зв’язку із початком сезону дощів і холодів, підвищується ризик респіраторних захворювань в армії. «Тому завдання - закупівля і роздача медичних препаратів для українських військовослужбовців, в тому числі, у випадку епідемії за рішенням Міністерства охорони здоров'я - вакцинація українських військовослужбовців», - підкреслив Глава Уряду.

Потребує вирішення і питання броньованого медичного транспорту. Арсеній Яценюк повідомив, що декілька одиниць зараз було закуплено, і до кінця поточного року необхідно  на базі БТР-70 і вантажних автомобілів «переробити, забронювати, щоби з'явилася медична техніка, яка дасть можливість з зони бойових дій перевезти військовослужбовців».

Арсеній Яценюк також нагадав, що Уряд виділив 117 мільйонів гривень на відновлення казарм для військовослужбовців, які переїхали з Криму: «Зараз разом із представниками обласних державних адміністрацій Міністерство оборони зобов'язане проїхатися по всіх територіях, - а  це Миколаїв і Одеса в першу чергу, і забезпечити, щоб там було тепло і щоб люди перезимували».

Щодо паливно-мастильних матеріалів, Глава Уряду повідомив, що їх обсяги законтрактовані на три місяці: «За інформацією, наданою Міністерством оборони, ми очікуємо постачання паливно-мастильних матеріалів для того, щоб перебути зиму».

Арсеній Яценюк повідомив, що зараз Міністерство оборони вже законтрактувало і отримало 70% нового обмундирування: «30% - залишилося обмундирування зі складів із НЗ. Тому прийнято рішення докупити й дозамовити, щоби було повністю  для 100% військовослужбовців».

«Можу констатувати, що процес розпочався, але дуже далеко до завершення цього процесу. Можна буде пересвідчитися в достовірності тільки тоді, коли це дійде до кожного солдата в зону бойових дій». – сказав Глава Уряду.

Участь у нараді також взяли Міністр оборони України генерал-полковник Валерій Гелетей, керівний склад і керівники структурних підрозділів Міністерства оборони України та Генерального штабу Збройних Сил України.