На сьогодні в російської сторони немає політичної волі виконувати мирні домовленості – Арсеній Яценюк

На сьогодні в російської сторони немає політичної волі виконувати мирні домовленості – Арсеній Яценюк

13:05, 06 жовтень 2014

«На сьогодні можемо сказати, що в російської сторони  немає ні політичної, ні будь-якої іншої волі виконувати мирні домовленості», - наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на зустрічі з постійними представниками держав-учасниць ОБСЄ в Києві в понеділок, 6 жовтня.

Арсеній Яценюк нагадав, що згідно з мінськими домовленостями Росія повинна була вивести свої війська із України: «Це не виконано Російською Федерацією. Друге – РФ мала припинити підтримку очолюваних Росією терористів в Донецькій та Луганській областях – і це також не виконано.  І третє – термінове відновлення контролю над українсько-російський кордоном. І це також не зроблено через небажання Російської Федерації».

«Ми глибоко стурбовані тим, яким чином виконується домовленість про припинення вогню. Кожного дня українські солдати під обстрілами керованих Росією терористів. Ми втрачаємо військовослужбовців, втрачаємо мирних жителів», - підкреслив Глава Уряду України.

«Закликаємо Росію зробити все, щоб керовані нею терористи зупинили обстріли», - наголосив Арсеній Яценюк.

Він підкреслив, що мінські домовленості – «це лише перший крок, і необхідно багато зробити, щоб вони працювали»: «Попередні домовленості,  досягнуті в Мінську,  можливо, приведуть нас до миру. Але на сьогодні я доволі скептично ставлюся до того, як вони виконуються».

«З нашого боку ми робимо все можливе для деескалації ситуації і знаходження мирного вирішення», - підкреслив Прем’єр-міністр України.

Арсеній Яценюк наголосив, що Кабінет міністрів України цінує зусилля ОБСЄ, спрямовані для досягнення миру, та підтримку України.

Глава Уряду повідомив, що сьогодні вночі до України вже прибули два безпілотні літальні апарати, які зараз проходять оформлення і будуть використовуватися спостерігачами ОБСЄ: «Ми очікуємо, що ці безпілотники будуть в роботі якомога швидше. Це дасть додаткові можливості встановити, чи виконується режим припинення вогню».