Ми не розглядаємо варіанту, коли Угода між Україною і ЄС не підписана

Ми не розглядаємо варіанту, коли Угода між Україною і ЄС не підписана

09:21, 24 вересня 2013

Якщо Угода між Україною і ЄС не буде підписана, це буде виключно з вини президента Януковича. Він повинен зробити мужній крок, виконати три критерії Євросоюзу і поставити підпис під Угодою про асоціацію з ЄС.

Про це заявив голова Політради ВО “Батьківщина”, голова фракції “Батьківщина” Арсеній Яценюк у програмі “Свобода слова” на телеканалі ICTV в понеділок, 23 вересня.

“Ми не розглядаємо варіанту, коли Угода між Україною і ЄС не підписана. Якщо таке станеться, це буде виключно з вини президента Януковича. Ми втратимо історичний шанс, який Україна отримала вперше за 350 років. Не переконаний, що у нас є можливість чекати наступних 350 років”, – наголосив він.

Арсеній Яценюк нагадав, що аби Угода була підписана, необхідно виконати три критерії, серед яких ухвалення виборчого законодавства, реформа органів прокуратури. Третій критерій, за його словами, - це не просто питання звільнення Юлії Тимошенко: “Це принцип. Наші європейські партнери кажуть про принцип справедливого суду, закону і верховенства права. І вони не відійдуть від принципу”.

Арсеній Яценюк підкреслив, що президенту Януковичу “треба взяти на себе відповідальність, прийняти рішення, щоб надати можливість Юлії Тимошенко виїхати за кордон для отримання медичної допомоги і поставити крапку в цій історії: “А після крапки в цій історії - поставити підпис під Угодою між Україною і Європейським союзом про асоціацію”.

“Він (президент Віктор Янукович. – ред.) повинен зважити, що для нього важливіше: історична місія - адже жодному попередньому президенту не вдавалось зробити перший крок до членства України в ЄС, - чи залишитись в підручниках історії як президент, який ув’язнив свого політичного опонента Юлію Тимошенко. Хай вибирає. Він повинен зробити серйозний, мужній і відповідальний президентський крок. Сподіваюсь, що він зробить правильний крок, і три критерії будуть виконані”, – підкреслив Арсеній Яценюк.

Він також нагадав заяву прем’єр-міністра Росії Мєдведєва, що Україну після підписання Угоди з Європейським союзом очікує те, що сталось з Грецією і Кіпром: “Дійсно, Греція і Кіпр в дуже непростій ситуації. Але країни-члени ЄС їй допомогли”.

Арсеній Яценюк підкреслив, що мінімальна заробітна плата в Україні становить зараз 1147 грн, в той час як в Греції вона – 1000 доларів, а на Кіпрі – 970 доларів: “Різниця - в десять разів. А мінімальна заробітна плата в Російській Федерації – 160 доларів”.

“Економіка ЄС в десять разів більша, ніж економіка Росії. Рівень освіти в ЄС в десятки разів вищий, ніж у Білорусі, Казахстані чи Росії. Рівень медицини відповідає рівню тривалості життя, а наші європейські партнери живуть на 15 років довше”, - підкреслив він.

“У нас як української держави є чітка позиція: ми йдемо до Європейського союзу” – додав Арсеній Яценюк.