Арсеній Яценюк готовий поставити підпис під оприлюдненою коаліційною угодою

Арсеній Яценюк готовий поставити підпис під оприлюдненою коаліційною угодою

13:13, 19 листопад 2014

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк доручив невідкладно представити на розгляд громадськості програму дій нового Уряду, яка відповідає базовим положенням проекту коаліційної угоди. Про це він заявив на засідання Уряду в середу, 19 листопада.

Глава Уряду підкреслив, що створення коаліції і формування нового складу Кабінету міністрів України – це питання, що потребує нагального вирішення.

Арсеній Яценюк підкреслив, що детально вивчив проект коаліційної угоди, який з'явився на сайті Блоку Петра Порошенка: «Публічно заявляю, що готовий поставити підпис під остаточною редакцією цієї коаліційної угоди. Там є низка речей, які потрібно змінити, доповнити, допрацювати. Будемо на марші допрацьовувати - країні необхідні чітко знати, що буде робити нова коаліція і в які терміни».

Глава Уряду нагадав, що відповідно до Конституції України, «коаліційна угода лягає в основу основного зобов’язуючого конституційного документу -  програми діяльності Кабінету міністрів України»: «У рамках роботи нового Уряду така програма затверджується на рік, і це повинен бути простий, чіткий і зрозумілий план дій, аналогічний тому, який був затверджений при призначенні даного Уряду 27 лютого, та який затверджений Урядом як план відновлення України. Конкретна ціль – і дата виконання».

Арсеній Яценюк нагадав, що Уряд готовий прозвітувати і вже неодноразово звітував про виконання поточної програми.

Прем’єр-міністр дав доручення невідкладно представити на розгляд громадськості програму дій нового Уряду, «в якій повинно бути п’ять базових пунктів, що відповідають базовим положенням проекту коаліційної угоди».

Перший пункт стосується сектору національної безпеки і оборони: «Зупинка війни, озброєння армії, наведення порядку в державі, оснащення українських Збройних Сил – це повинно бути запорукою для подальшого проведення реформ. Мир, безпека і сильна армія є тотожні до поняття сильні й успішні реформи».

Другий блок питань, за словами Глави Уряду, – це реформа юстиції і правоохоронної системи. Арсеній Яценюк нагадав, що Міністерство юстиції розробило всі проекти законів щодо нової системи судоустрою, які вже були обговорені в Верховному суді України. Окрім того, Міністром внутрішніх справ України розроблена і подана на громадське обговорення концепція реформування правоохоронної системи.

Ще один блок питань – державний бюджет і податкова реформа: «Вітаю політичні сили з тим, що вони підтримали податкову реформу, розроблену і напрацьовану Урядом України, - а саме скорочення кількості податків з 22 до 9», - наголосив Арсеній Яценюк і нагадав, що Урядом також напрацьований новий проект Бюджетного кодексу, який передбачає бюджетну децентралізацію.

«Основне питання – це безпосередньо бюджет. Не буде бюджету – не буде програми співробітництва з Міжнародним валютним фондом і іншими інституціями, які зараз допомагають Україні. Приватні інвестори в країну, в якій іде війна, не йдуть. І тому ключова вимога до коаліції і, звичайно, до нового складу Уряду – невідкладно погодити всі параметри бюджету і бути готовими до голосування за цей бюджет», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Третій блок, за його словами, стосується реформування системи державного управління: «Уряд розпочав цю реформу через двократне скорочення кількості контролюючих органів та контролюючих функцій. Є низка законів, які потребують невідкладного ухвалення. Так, це зменшує повноваження Уряду, і не тільки Уряду. Треба не за владу боротися, а за країну боротися. Тому сподіваюсь, що коаліція також підтримає баланс влади в країні, а не концентрацію влади в одних руках, і дерегуляцію та зменшення повноважень всіх гілок української влади».

У програмі дій Уряду також має бути імплементація законів щодо боротьби з корупцією: «Закони напрацьовані, базовий закон ухвалений. Зараз питання в виконанні тих законопроектів, які вже ухвалені Парламентом».

«Боротьба з корупцією – це, звичайно, питання люстрації і оновлення влади. Низка органів державної влади, в тому числі й правоохоронної системи, поки що не приступили до виконання закону. І особи, які підлягають звільненню з правоохоронних органів зі спеціальним статусом, далі перебувають на цих посадах. Сподіваюсь, що керівництво правоохоронних органів прискорить процес реалізації цього закону», - наголосив Арсеній Яценюк, відзначивши, що Міністр внутрішніх справ Арсена Аваков «почав активно працювати в питанні виконання закону про очищення влади».

«Часу немає. Звертаюсь до інших політичних сил завершити перемовини щодо тексту угоди і від слів та писанини перейти до роботи», - сказав Арсеній Яценюк.