Янукович повинен прийняти історичне рішення, на яке в нього майже не залишилося часу

Янукович повинен прийняти історичне рішення, на яке в нього майже не залишилося часу

11:07, 05 листопада 2013

Єдиний шлях уберегти країну від економічної та політичної катастрофи - це підписати Угоду з ЄС. А для цього необхідно звільнити Юлію Тимошенко.

Про це заявив у вівторок, 5 листопада, з парламентської трибуни голова Політради ВО «Батьківщина», голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

Він підкреслив, що саме від президента Януковича залежить, чи підпише Україна Угоду з Європейським Cоюзом, і нагадав, що залишилось лише два тижні до прийняття Радою ЄС рішення, чи буде Україна частиною ЄС.

«Для того, щоб наші люди відчули себе членами великого європейського простору, персонально для президента і для його партії та фракції необхідно зробити один крок - голосування і підписання закону, який дає можливість Юлії Тимошенко отримати медичну допомогу за кордоном. Це крок, який дає можливість звільнити Юлію Тимошенко і зупинити політичні переслідування», - наголосив він.

За словами Арсенія Яценюка, формула є дуже проста: «якщо Віктор Янукович і Партія регіонів голосують за законопроект, внесений незалежним депутатом Лабунською, підтриманий нашими європейськими партнерами, а саме місією Кокса і Квасневського, Юлією Тимошенко, який буде підтриманий голосами всієї української опозиції і який відкриває шлях до ЄС, - то у Вільнюсі буде підписана Угода».

Голова Політради ВО «Батьківщина» підкреслив, що після підписання Угоди про Асоціацію з ЄС Україна отримає макрофінансову допомогу від західних партнерів: «Мова іде про 11,5 млрд плюс 600 млн євро».

«Україна отримає реальний план реформ, який дасть можливість подолати корупцію, мати чесні і незалежні суди, створювати робочі місця, залучати сюди інвестиції, давати якісну освіту і якісну систему охорони здоров’я, який дасть можливість, щоб кожен українець гордився з тим, що він громадянин нашої держави. І саме для цього Віктор Янукович повинен прийняти рішення, на яке в нього майже не залишилось часу», - наголосив він.

За словами Арсенія Яценюка, є другий варіант розвитку подій: президент України і Партія регіонів далі продовжують блокувати вступ України до ЄС, відтягують голосування за закон про звільнення Юлії Тимошенко і не голосують за цей закон: «Якщо Партія регіонів не голосує за закон, а президент, відповідно, підтримує їхню позицію і не підписує указ про помилування Юлії Тимошенко - Угоди у Вільнюсі не буде».

Він наголосив, що в разі, якщо Угода з ЄС не буде підписана, Україна не зможе отримати 11 млрд доларів, - це кошти, необхідні для того, щоб виплачувати пенсії, заробітні плати і допомогти кожному українцю вижити в складних умовах: «Якщо цієї Угоди не буде, то Україна не піде по шляху реальних і всеосяжних реформ. Ми далі залишимось із корумпованими прокурорами, продажними суддями, системою освіти, яка дає тільки дипломи, а не знання, системою медицини, яка не дає можливість вилікуватися».

«Такий історичний вибір, така історична відповідальність цього президента. І ми вимагаємо від нього і від провладної більшості подолати свої страхи, подолати власні комплекси, стати на декілька щаблин вище і сказати: ми перегорнули ганебну сторінку історії політичних переслідувань, ми не будемо тримати за гратами політичних опонентів і робимо крок вперед до Європейського Союзу», - наголосив Арсеній Яценюк.

Він підкреслив, що без цього кроку в Україні «будуть дуже і дуже складні часи»: «Державне казначейство - фактичний банкрут. На рахунку Державного казначейства найнижча сума коштів за останні 10 років – 410 млн. Це копійки, які взагалі не забезпечують проплат. Пенсійний фонд - фактичний банкрут, який винен майже 60 млрд грн. Українська економіка - також майже банкрут: нульовий ріст ВВП, мінусовий ріст промислового виробництва, повна економічна стагнація».

«Україна рухається до економічної та політичної катастрофи. Єдиний шлях витягнути нашу країну – це підписати Угоду з ЄС, а для цього необхідно звільнити Юлію Тимошенко. Пане президенте, зробіть цей крок», - наголосив Арсеній Яценюк.