Росія зобов’язана виконати Мінські домовленості, інакше буде далі платити ціну

Росія зобов’язана виконати Мінські домовленості, інакше буде далі платити ціну

12:17, 08 грудень 2014

Росія зобов’язана виконати Мінську угоду. Це єдиний документ, який може слугувати початком деескалації, - наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у понеділок, 8 грудня, по завершенні зустрічі з Віце-прем’єр-міністром, Міністром закордонних справ Королівства Бельгія Дідьє Рейндерсом.

Арсеній Яценюк повідомив, що під час зустрічі з Дідьє Рейндерсом  була обговорена низка питань двостороннього співробітництва, насамперед співробітництва між Україною і Європейським Союзом.

Глава Уряду підкреслив, що перед Україною постали два основні виклики – «безпека та економіка»: «Ці два виклики дуже пов’язані».

Щодо безпекової ситуації, Арсеній Яценюк наголосив, що «Росія зобов’язана виконати Мінську угоду»: «Якщо Росія буде далі продовжувати агресивну політику проти України і проти всього світу, вона повинна далі платити ціну. В тому числі й через нові санкції, через нашу єдність, єдність країн-членів Європейського Союзу, України і Сполучених Штатів Америки».

Мінські домовленості, за словами Прем’єр-міністра України,  - «єдиний документ, який може слугувати початком деескалації»: «Підписав – виконуй».

Ситуація в економіці, підкреслив Прем’єр-міністр України, вкрай складна: «І з кожним місяцем у зв’язку з конфліктом на Сході України, у зв’язку зі зруйнованою інфраструктурою, знищеними промисловими виробництвами у нас іде падіння доходів».

«Ми не можемо фізично доставити пенсії і заробітні платні в Донецьк і Луганськ, тому що бандити і російські терористи просто грабують інкасаторські машини і відбирають в людей гроші. Ми зробили все для того, щоби там не було гуманітарної катастрофи, але саме через російських терористів така катастрофа рухається в цілому на Україну», - наголосив він.

Арсеній Яценюк звернувся до членів нового Парламенту: «Наше завдання – ухвалити пакет економічних законів, які дадуть можливість нам вижити в 2015 році, який, з одного боку, передбачає спрощення і зменшення оподаткування, а з іншого - суттєво зменшує видатки Державного бюджету і переглядає та оптимізує низку соціальних програм».

«Це наша спільна відповідальність, в першу чергу, перед українським народом. І ми очікуємо місію Міжнародного валютного фонду і наших інших іноземних кредиторів, які грошей просто так не дають. Перші два транші нам дали тільки з тієї причини, що всі реформи, які були потрібні для країни і які відповідали міжнародним стандартам, були проведені. Треба рухатися далі, і ми будемо рухатися далі з підтримкою наших європейських партнерів», - підкреслив Глава Уряду України.

Арсеній Яценюк висловив вдячність Віце-прем’єр-міністру, Міністру закордонних справ Бельгії «за єдність всередині Європейського Союзу, за чітку і жорстку позицію з підтримки територіальної цілісності України»: «Разом із Європейським Союзом ми обов’язково побудуємо сильний проект -  європейська Україна».