Інтерв’ю Арсенія Яценюка німецькому виданню SPIEGEL (переклад українською)

Інтерв’ю Арсенія Яценюка німецькому виданню SPIEGEL (переклад українською)

15:11, 20 грудень 2014 | spiegel.de

Прем’єр-міністр України відповів на питання німецьких журналістів щодо війни з Росією та поділився своїм баченням щодо шляхів виходу з кризи.

SPIEGEL: Пане Прем’єр-міністре, коли ви стали Главою Уряду в лютому, ви порівняли свою місію до місії пілота-камікадзе. Наскільки близько ми до катастрофи?

Арсеній Яценюк: Це ж запитання мені недавно поставила Канцлер Ангела Меркель. Я відповів, що я сиджу на бомбі сповільненої дії. Вона сказала: «Раніше ви говорили, що ви камікадзе, а сьогодні це бомба уповільненої дії, тому ситуація покращилася».

SPIEGEL: Ситуація така безнадійна, що треба вдаватися до чорного гумору?

Арсеній Яценюк: Не безнадійна, але складна. Ми не тільки постали перед економічною катастрофою і питанням війни і мир. Українці травмовані цією очолюваною Москвою агресією, яка коштувала життів 5000 людей.

SPIEGEL: Чи достатньо робить Захід, щоб допомогти Україні?

Арсеній Яценюк: Захід робить те, що може.

SPIEGEL: Не звучить, ніби ви задоволені.

Арсеній Яценюк: Для Заходу простір для маневру проти Путіна обмежений.  Позитивно, що Сполучені Штати і Європейський Союз демонструють єдність. Путін не очікував цього. Він думав, що він може розділити ЄЄ, але сталося навпаки: ЄС ввів санкції і навіть посилив їх. Звичайно, нам потрібно більше фінансової і військової допомоги, постачання летальної зброї є надзвичайно важливим для нас.

SPIEGEL: НАТО чітко заявило, що військового вирішення конфлікту немає. Але, здається, ви думаєте інакше.

Арсеній Яценюк: Військове вирішення було б не найкращим. Моя мета – не новий наступ на російських солдатів, а зупинити Росію від подальшої агресії.  Справа в тому, що ЄС завжди грає за правилами. Путін завжди грає з правилами. Спочатку всі думали, що після анексії Криму хижак вгамується. Але він продовжував, підтримуючи так званих сепаратистів на Східній Україні. Коли ми почали антитерористичну операцію, Путін послав регулярні війська.  Умиротворення ніколи не працювало для Путіна і ніколи не спрацює. Звичайно. Ми можемо дискутувати, що два сторіччя тому Крим належав Царській імперії. Можна сперечатися про те, яка територія кому історично належить. Але це не дає Росії права порушувать територіальну цілісність України.

SPIEGEL: Чи допомагає називати наступ української армії антитерористичною операцією, тоді як  багато людей у Східній Україні вже сприймають київську владу з підозрою?

Арсеній Яценюк: Ми довго намагалися отримати прихильність людей в Донецьку і Луганську. Мій Уряд був готовий надати додаткові повноваження регіонам. До того ж, беручи до уваги інтереси російської меншини, ми не перейшли до імплементації рішення Парламенту щодо мовного закону і відновили можливість місцевих рад надавати спеціальний статус регіональним мовам, зокрема і російській. Але коли на нас був здійснений військовий напалд, нашим обов’язком було захистити свою країну.

SPIEGEL: Ваш Уряд перестав виплачувати зарплати й пенсії людям на територіях, які не контролюються вашим Урядом. Видається, що ви готові віддати ці частини Східної України.

Арсеній Яценюк: Це неправда. Ми досі постачаємо газ і електрику. Це коштує 200 млн доларів на місяць. Ті, хто зареєстрований,можуть отримувати кошти в інших регіонах. Ми не можемо здійснювати виплати чи наповнювати банкомати, адже терористи грабують транспорт, який перевозить гроші.

SPIEGEL: Як ви плануєте досягти миру на Східній Україні?

Арсеній Яценюк: Насамперед необхідна деескалація ситуації, і це можливо лише на базі Мінських домовленостей. Я скептично ставлюся до угод з Росією, але нічого іншого на порядку денному в нас немає. Росія підтримала і підписала їх. Згідно з Мінськими домовленостями, всі російські війська мають бути відведені. Зі свого боку, ми пообіцяли надати Донбасу спеціальний статус та ухвалили закон про амністію. Мінські домовленості також передбачають, що Київ контролює кордон.

SPIEGEL: Це тому ви плануєте звести 2000-кілометровий мур по кордону з Росією?

Арсеній Яценюк: Це також і  в інтересах Європи,аби кордон між Україною та Росією був добре захищений і нелегальні мігранти, зброя чи наркотики не могли більше перевозитися через цей кордон до Європи.

SPIEGEL: Це створить залізну завісу між двома братніми народами.

Арсеній Яценюк: Я завжди обережно ставлюся до цієї концепції «братерства». Відверто кажучи, мені не потрібні такі родичі, які захоплюють мою землю і вбивають мій народ.

SPIEGEL: Що ще має відбутися?

Арсеній Яценюк: Вільні вибори, аби обрати законну місцеву владу, як це передбачено Мінськими домовленостями. Потім нам потрібні міжнародні донори для відбудови нашої інфраструктури. Ця стратегія може бути успішною тільки якщо Росія повністю вийде з України. Чи вірю я, що Росія це зробить? Ні, тому що Путін хоче зберегти ці території; він хоче контролювати нас.

SPIEGEL: Що ви збираєтеся робити, аби досягти з Путіним компромісу?

Арсеній Яценюк: За зачиненими дверима ми вже давно думаємо про стратегію виходу для Росії. Зрозуміло, що Путін повинен знайти спосіб зберегти обличчя. З іншого боку, зрозуміло, що його політика перетворила Путіна на наркомана. Його виживання залежить від захоплення чужих територій. Він потребує нових анексій. Анексія Криму принесла йому вдома багато аплодисментів. Але це не буде тривати вічно. Західні санкції починають діяти, і люди страждають. Для того, щоб зберігати свою популярність, Путін повинен робити нові міжнародні злочини. В іншому разі він буде політично мертвий.

SPIEGEL: Але проблема не лише в Путіні – багато росіян, здається, думають, як він.

Арсеній Яценюк: Це хвилює мене, так. Якщо 85% росіян підтримують анексію Криму і агресію проти України, це дуже поганий знак. Пострадянський спадок – дуже важка ноша: більшість росіян хочуть повернення імперії. Єдиний шлях, як це можна зробити, - захоплювати іноземні території.

SPIEGEL: Путін завжди чітко давав зрозуміти, що він проти, аби війська НАТО розташовувалися на кордоні з Росією. Чи буде Україна готова відмовитися від вступу в НАТО, щоб втихомирити безпекові потреби Росії?

Арсеній Яценюк: Ми твердо стоїмо на рішенні, яке було прийнято на Саміті в Бухаресті, коли ми вирішили, що Україна може колись стати членом НАТО. Це не лише в інтересах України, а й Європи і миру на нашому континенті. Але ми також знаємо, що необхідно багато часу, аби Україна відповідала стандартам членства в НАТО.

SPIEGEL: Чи не загострюєте ви самі ситуацію, постійно зустрічаючись із лідерами НАТО, наприклад із Єнсом Столтенбергом в Брюсселі минулого понеділка?

Арсеній Яценюк: Росія завжди знайде причини для своєї агресії. Це Путін у 2005 році сказав, що найбільшою геополітичною катастрофою минулого сторіччя був розвал Радянського союзу. Путін хоче повернути Україну до російської сфери впливу. Тому він намагався зробити все, щоб зупинити підписання Угоди про Асоціацію з ЄС.

SPIEGEL: Чи Україна увійде колись до ЄС, з огляду на те, що угода про ЗВТ була відкладена?

Арсеній Яценюк: ЄС залишається нашою мрією. Ми не маємо права полишити її. В іншому разі Путін переможе. Його мета – підірвати ЄС. Це не просто конфлікт між Україною та Росією. Росія бореться проти Заходу та його цінностей. Тому європейський проект Україна не має права провалитися. Ми розуміємо, що ця мета потребує успішних реформ в Україні, навіть якщо сьогодні вони болючі.

SPIEGEL: Ви скоротили соціальні пільги, звільнили кожного десятого держслужбовця та збільшили податки. Чи не збільшує це ризику, що люди захочуть у своїй країні авторитарного лідера?

Арсеній Яценюк: Мене було обрано незважаючи на всі ці кроки, і я роблю все можливе, щоб пом’якшити ефект від реформ.  Але серйозні реформи – це наш останній шанс. У нас немає іншого виходу. Наша найсильніша карта в цій грі – українська молодь, яка хоче належати до Європи.

SPIEGEL: Скільки грошей потрібно Україні, щоб уникнути банкрутства?

Арсеній Яценюк: Цього року ми отримали 9 мільярдів доларів від МВФ та окремих держав-донорів, але ми виплатили 14 мільярдів доларів боргів. Українська економіка цього року падає на 7%, а наше промислове виробництво – на 10%. Але також врахуйте, що 20% нашого промислового виробництва втрачено через анексію Криму і те, що ми поки не контролюємо частини Східної України.

SPIEGEL: Повернімося до Канцлера Меркель. Чи раді ви з того, що вона лідер Німеччини, а не хтось із її попередників – Гельмут Шмідт, Гельмут Коль чи Герхард Шрьодер?

Арсеній Яценюк: Меркель – лідер ЄС. Не все залежить від неї, але багато що залежить. Я був позитивно вражений тим, як Меркель так відкрито і сильно захищає міжнародний закон. Вона хоче миру і стабільності в ЄС, і вона знає, що Росія – це проблема в безпековому сенсі. Здається, що багато німців мають певний страх перед Росією. І ти чуєш щось на кшталт: «Давайте уникати конфлікту з Москвою, давайте заспокоїмо Кремль».

SPIEGEL: Тобто Шмідт, Коль та Шрьодер неправі?

Арсеній Яценюк: Скажімо так: Меркель права. Канцлеру важить весь Європейський проект, а не особливі відносини з Москвою.