Арсеній Яценюк доручив Голові Міненерго прискорити вирішення питання постачання електроенергії та забезпечення електростанцій вугіллям

Арсеній Яценюк доручив Голові Міненерго прискорити вирішення питання постачання електроенергії та забезпечення електростанцій вугіллям

14:07, 24 грудня 2014

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив Міністру енергетики та вугільної промисловості України Володимиру Демчишину прискорити вирішення питання постачання електричної енергії та забезпечення електростанцій вугіллям.

На засіданні Кабінету міністрів України в середу, 24 грудня, Глава Уряду нагадав, що давав декілька доручень Міністру енергетики та вугільної промисловості щодо вирішення питання «як постачання електричної енергії, так і забезпечення вугіллям наших електростанцій».

Арсеній Яценюк також наголосив, що Уряд «демонополізував і повністю відкрив ринок для будь-яких компаній, які мають українську ліцензію щодо імпорту електричної енергії».

Глава Уряду знову звернувся до Володимира Демчишина з вимогою прискорити вирішення цих питань.

Ситуація в енергосистемі залишається дуже складною, підкреслив Арсеній Яценюк, а при зниженні температурного режиму «буде ще складніша, ніж сьогодні»: «Те, що зараз нас рятує, - це температура. Якщо температурні режими підуть вниз, - споживання зразу вугілля збільшиться, і віялові відключення будуть масовані».

Протягом кількох місяців на енергетичному ринку введений надзвичайний стан, нагадав він і назвав кілька ключових проблем, які спричинюють віялові відключення електроенергії: «Перша ключова проблема – це російські терористи, які не дають можливості нам вивезти близько 3 мільйонів тонн вугілля, накопиченого на українських шахтах на територіях, що тимчасово підконтрольні терористам. Також вони знищили низку вузлових пунктів залізниці, замінували вузлові пункти».

Позиція Кабінету міністрів, за його словами, - «що всі знаходяться в однакових умовах». За словами Глави Уряду, Якщо немає світла в Україні, то це означає, що і на тих територіях, де тимчасово поки що орудують російські терористи, світла також не буде. Є світло в Україні, випустили вугілля, підписали перетоки по імпорту електричної енергії – значить, світло буде всюди. Простий і зрозумілий підхід».