Інтерв'ю програмі "События недели" на телеканалі "Україна"

Інтерв'ю програмі "События недели" на телеканалі "Україна"

16:57, 10 березня 2013 | Телеканал "Україна"

Інтерв'ю Арсенія Яценюка, що вийшло в інформаційно-аналітичній програмі "События недели" на каналі "Україна" 10 березня.

Арсенію Петровичу, Вищий Адміністративний Суд позбавив депутатських повноважень Сергія Власенка. Ви стверджуєте, що це рішення суду особисто замовив президент. Звідки у вас підстави так стверджувати?

По-перше, це не суд, бо суд судить по закону, а не по дзвінку. По-друге, суддя, коли читав рішення суду, йому гаряче його передали з Адміністрації Президента, то він навіть не встиг його прочитати і почав плутатися, наприклад, у назвах Європейського суду з прав людини – не знав, як його протлумачити. І третє, я звернувся до тих, так званих, суддів. Кажу: “Ви знаєте, ви після цього рішення зніміть мантії суддівські, зніміть з себе державні символи і не стійте під державним прапором. Тому що не гоже вам виносити рішення іменем України”. Так як страх, який був у цих суддів перед Януковичем, перед владою, перед тим, що вони втратять посади суддів, закрив їм очі, і вони осліпли, як Феміда. Тільки Феміда має ще терези в руках, які зважують, правий чи неправий. А ці судді сліпі, безвольні, а ще без совісті і без характеру.

Що зараз буде робити Сергій Власенко? Ви будете йому радити просити політичного притулку, виїхати за кордон?

Ми направляємо до Європейського суду з прав людини заяву щодо скасування рішення українського суду і відновлення Сергія Власенка депутатом Верховної Ради України.

Ви зараз вимагаєте, щоб у Верховній Раді виступили прем’єр-міністр і президент. Ви розблокуєте Раду, якщо вони раптом приїдуть туди, ви дозволите їм виступити?

Ми хочемо як опозиція, щоб президент прибув до парламенту на виконання свого конституційного обов’язку, звернувся до Верховної Ради України і не просто встав, пішов і вийшов, а посидів, вислухав, що хоче опозиція – наші політичні і економічні вимоги – і сказав, його партія буде за це голосувати, а він, особисто, як президент, буде підписувати, наприклад, скасування пенсійної реформи, скасування, так званої, медичної реформи, прийняття нових законів про пенсію, про освіту, про медицину, скасування всіх пільг і привілеїв, в тому числі, і для нього самого, - це стосується особисто і персонально президента, а то надто дорого він коштує українським платникам податків – півтора мільйони гривень на день – трошки багато.

Тобто ви, все-таки, наразі сподіваєтесь, що 19 березня президент з’явиться в парламенті?

Я вважаю, що президент як гарант Конституції повинен її виконувати. Відповідно до української конституції Президент України до 31 березня повинен бути в стінах Верховної Ради України і звернутись до парламенту з відповідним посланням. Тому ми вимагаємо прибуття президента до парламенту.

Ви стверджуєте, що якщо політична криза не буде розв’язана, все це може скінчитися достроковими парламентськими і президентськими виборами. В який законний спосіб це має відбутися, адже має бути якийсь Указ Президента?

В країні третій рік закону немає. От у нас іде довга дискусія, чим зараз може займатися парламент? От вони кажуть про те, що треба приймати закони. Я їх запитую, які? Назвіть! Яких законів Україні ще не вистачає? Хіба в Україні немає законів про боротьбу з корупцією? Є! Але чому корупція квітне з кожним днем? Хіба в Україні немає закону про те, що кожен має мати робоче місце? Це пряма норма конституції. Але чому 60 тисяч українців за останній місяць стали безробітними? А загалом безробітних майже 2 мільйони. Хіба в Україні немає закону про те, що у всіх має бути справедлива пенсія? Є! Але чому сьогодні дефіцит пенсійного фонду дорівнює 20 мільярдам гривень? Хіба в Україні не передбачено, що всі отримують безкоштовну медичну допомогу? Це так само пряма норма конституції, яку Янукович повинен гарантувати. Але ніхто в Україні не може отримати безкоштовної медичної допомоги. Тому зараз парламент може приймати будь-які закони, але цей президент і ця влада не виконують жодного закону в Україні. Тому про законний спосіб важко говорити. Я скажу, який повинен бути принцип. Принцип справедливості і базовий принцип української конституції: влада в Україні належить виключно народу України.

Ви хочете підняти маси?

Дехто сьогодні каже, що, ви знаєте, навряд чи люди піднімуться. А я вам скажу: а як не піднімуться? Грошей нема, роботи нема, зарплати нема, міліції нема, судів нема. Чого не захочеш, того і нема в Україні. Зате є президент, зате є партія влади, у яких є все. У них своя міліція, свої банки, свої активи, своя земля. Тепер вони думають, що у них своя країна. Як довго люди будуть з цим миритися? Недовго. І Україна вже має історичний досвід, не тільки 2004 року. Україна має доволі тривалий історичний досвід, коли ті, хто знущаються над людьми, були повалені. І зараз все залежить особисто і персонально від президента, виключно від нього. Ми сказали свій план розвитку України, ми були готові до діалогу, і я не просто так прийшов на засідання Кабінету Міністрів.

Ви ж колись зустрічались віч-на-віч з Віктором Януковичем. От коли востаннє така зустріч була?

Багато, тому що був час навіть, коли я був головою парламенту, а він був тоді лідером опозиції. А що стосується зустрічей зараз – не перший раз ми до нього публічно звертаємося – давайте зустрінемося. Остання зустріч відбулась на засіданні Кабінету Міністрів України, коли президент не сказав ні слова з приводу того, як опозиція може виступити в стінах Кабінету Міністрів і представити свій план змін, і чи готовий він підтвердити діями свою тезу про те, що повинен бути діалог між опозицією і владою. Я перестав вірити у будь-які діалоги між опозицією і владою після останнього засідання уряду, де ми зробили крок назустріч, для того, щоб мати цей діалог. Я вам кажу, якщо Янукович зараз не змінить свою політику, в Україні будуть дострокові і парламентські, і президентські вибори.

І революція теж може бути, так?

Може бути все. Тому що так, як зараз жевріють люди, як зараз одні грабують, а інші бідують, так напевно не було вже останніх років 15. На початку 90-х років, коли не було нічого ніде, - от десь, приблизно, була така ситуація. І ми повертаємось назад. Я вже не кажу про кримінал – так само початок 90-х. Видається, що вони навіть ті самі спортивні костюми поодягали.

Наскільки єдина зараз опозиція: Тягнибок, Кличко, Яценюк. Ви довіряєте одне одному, ви партнери?

Це у вас дуже важливе запитання, і я можу сміливо і чітко відповісти на це запитання: опозиція єдина, опозиція згуртована і опозиція стала дуже дружною. Тому ми, в принципі, можемо подякувати за це Януковичу.

Після того, як ви оголосили кандидата на вибори мера Києва: я маю на увазі Віталія Кличка, мені здається, що він, м’яко кажучи, образився.

Ні в якому випадку. Такого не може бути, знаєте чому? Тому що ми ж повинні розуміти, що у кожного є якісь амбіції.. Давайте назвемо їх президентськими.. І якщо казати про президентські амбіції, то стартовий майданчик з мера Києва – ну я вам скажу, що це плюс ще декілька відсотків. І я це усвідомлюю. Але, не дивлячись на це, ми підтримуємо Віталія, тому що ми розуміємо, що ми не маємо права втратити Київ, а він має найбільші шанси для того, щоб виграти місто Київ. Я навіть усвідомлюю те, що це дає йому додаткові переваги у президентській кампанії. Усвідомлюю.

Коли опозиція визначиться з єдиним кандидатом на президентські вибори?

До виборів далеко. Ми як об’єднана опозиція «Батьківщина» визначились з нашим кандидатом – це Юлія Тимошенко. Що стосується подальшого перебігу подій, я переконаний в тому, так само через декілька років, а можливо, раніше, ви візьмете інтерв’ю і згадаєте те, що я вам сказав, - побачите, що опозиція буде єдина на президентських перегонах.