Янукович розглядає варіант непідписання Угоди з ЄС, але в нього є ще півтора місяця, аби це змінити

Янукович розглядає варіант непідписання Угоди з ЄС, але в нього є ще півтора місяця, аби це змінити

16:52, 21 вересня 2013

Президент Янукович розглядає варіант непідписання Угоди між Україною та ЄС. Проте у нього є ще півтора місяця, аби це змінити, - заявив голова Політради ВО «Батьківщина», голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк журналістам у п’ятницю, 20 вересня, в кулуарах Десятої Ялтинської щорічної зустрічі (YES).

«Сьогодні були розкриті всі карти. У мене склалося не просто враження, а чітке розуміння, що буде робити, а що не буде президент Янукович», - сказав Арсеній Яценюк.

Він зазначив, що на словах президент виступає за Європейський союз: «ЄС чітко наполягає не виконанні трьох критеріїв, у тому числі – на вирішенні питання Юлії Тимошенко. Віктор Янукович не готовий виконувати всі три критерії, в тому числі звільнення Тимошенко».

За словами Арсенія Яценюка, президент Янукович не дав чіткої відповіді на питання, чи буде підписана Угода, чи ні: «Він розглядає варіант непідписання цієї Угоди, і в мене склалося враження, що це для нього взагалі основний варіант».

«Це була відверта, зрозуміла розмова, і після цієї розмови стало абсолютно зрозуміло, що слова не відповідають діям. Чи є в нього ще шанс це змінити? Є. Ще залишилося півтора місяця», - сказав він.

Арсеній Яценюк підкреслив, що на президенті Януковичі «лежить історична відповідальність»: «Я до нього звернувся з тим, щоб він виправив свою політичну помилку, яку зробив два роки тому».

«У нього (президента Януковича. – ред.) є шанс або ввійти в історію президентом, який поставив підпис під Угодою про асоціацію, і зробити Україну європейською, або президентом, який не звільнив Тимошенко і фактично поставив хрест на європейських перспективах України», - підкреслив голова Політради «Батьківщини».

Відповідаючи на запитання журналіста щодо умов перемир’я з президентом Януковичем, про які Арсеній Яценюк зазначив у своєму запитанні до президента під час дискусії, голова Політради «Батьківщини» сказав: «Наші умови перемир’я – це підписання Угоди з Європейським союзом. Це базова умова, і ми це публічно задекларували».



Арсеній Яценюк нагадав, що підчас його зустрічі з президентом він «чітко сказав, що наша основна вимога – це рух України до ЄС»: «Ми як опозиція робимо все для цього і очікуємо такого ж ставлення Віктора Януковича, але, на жаль, його поки що немає».