Мінські домовленості – єдина дорожня карта для деескалації ситуації. Зараз все залежить від Росії – Арсеній Яценюк в Берліні

Мінські домовленості – єдина дорожня карта для деескалації ситуації. Зараз все залежить від Росії – Арсеній Яценюк в Берліні

21:08, 01 квітня 2015

Виконання Мінських домовленостей зараз залежить від Росії: «Чи Росія готова до миру і стабільності в Європі, чи ні», - наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на прес-конференції за підсумками зустрічі з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель у Берліні в середу, 1 квітня.

Глава Уряду України підкреслив, що під час його зустрічі з Ангелою Меркель відбулася «дуже змістовна розмова»: «Двосторонні стосунки між Україною і Німеччиною є взірцевими. І ми високо цінуємо персональну позицію канцлера, в тому числі й під час формування пакету економічної допомоги для України, і під час мінського процесу».

Арсеній Яценюк підкреслив, що цілком підтримує канцлера в питанні Мінського процесу. Ключове завдання, за його словами, -  це реалізація реального припинення вогню: «Кількість обстрілів зменшилася, але з початку припинення вогню з боку України, на жаль, з боку Росії такого припинення не відбулося, і ми втратили 75 українських військовослужбовців, близько 400 поранені».

«Ми вважаємо, що Мінські домовленості повинні виконуватися. Це на даний момент - єдина дорожня карта по деескалації ситуації і мирному врегулюванню цього конфлікту. Усе зараз залежить від Росії - чи Росія готова до миру і стабільності в Європі, чи не готова до цього». – наголосив Прем’єр-міністр України.

Щоб зупинити російську агресію, за його словами, «повинна бути єдність між всіма країнами-членами Європейського Союзу - і ця єдність демонструється, - а також між Європейським Союзом і Сполученими Штатами»: «Єдність в тому, що нікому не дозволено порушувати міжнародне право і переписувати кордони після Другої світової війни. В тому числі це не дозволено Росії».