Вони за три роки позичили стільки, скільки Україна позичила за двадцять

Вони за три роки позичили стільки, скільки Україна позичила за двадцять

17:34, 20 червень 2013

У середу, 19 червня, народних  депутатів фракції «Батьківщина» не допустили на зустріч з президентом Віктором Януковичем. Вся фракція намагалася пройти за лідером фракції Арсенієм Яценюком до кабінету президента,  проте на другому поверсі  дорогу депутатам перекрили близько 15 молодиків з раціями.

На зустрічі преси не було. Чому?

Думаю, що це питання треба адресувати Віктору Януковичу. Я запрошував пресу, проте її, на жаль, не пропустили, але все, що говорилося на цій зустрічі, було переказано і представником президента, і іншими керівниками фракції. Ви знаєте, протягом усієї зустрічі я все записував, щоб потім не було подвійних тлумачень. Це прикро, що президент і його адміністрація бояться, щоб такий діалог був у присутності ЗМІ, але це не завадило мені висловити всі позиції, які необхідні сьогодні для того, щоб Україна стала європейською державою.

Коли буде вирішена доля Тимошенко?

Взагалі це вперше, коли ми вийшли на публічний діалог з чинним президентом Януковичем щодо того, що політичні переслідування і ув’язнення Юлії Тимошенко повинно бути зупинено. Юлія Тимошенко є нашим кандидатом у президенти від ВО «Батьківщина». І одна з ключових вимог для того, щоб Україна підписала Угоду з ЄС, є звільнення Юлії Тимошенко. Я чудово усвідомлюю про те, що, м’яко кажучи, цей режим не готовий зразу за один день звільнити. Тому наша позиція дуже чітка. Для того, щоб Україна підписала Угоду з ЄС і для того, щоб Юлія Тимошенко не просто була звільнена, а й брала участь у політичному житті і кандидувала на виборах 2015 року, необхідно зробити принаймні хоча б перший крок. Перший крок – це дати можливість негайно отримати медичну допомогу для Юлії Тимошенко за кордоном, якої вона катастрофічно потребує.

Президент погодився?

Я вам навіть скажу, яка була відповідь Віктора Януковича.

Все записали?

А як же. Він сказав наступне: «Ніхто не сказав «ні». Ми передали пакет пропозицій нашим європейським партнерам і очікуємо відповіді. Чинне законодавство не дозволяє це зробити, але з метою проведення гуманітарної місії ми розглядаємо це питання».

Нічого не зрозумів…

Я спробую пояснити не дипломатичною мовою. Вважаю, що мова йде про те, що не просто розглядається питання надання медичної допомоги Юлії Тимошенко за кордоном, але і дуже висока вірогідність того, що перший етап її звільнення, як одна з умов підписання Угоди між Україною і ЄС, буде реалізовано. Я на це сподіваюся. З цією метою я йшов до Януковича і тепер хочу побачити, які будуть результати. Тому що моє завдання – використати всі можливі засоби для того, щоб звільнити Юлію Тимошенко.

Соціально-економічний стан держави. Ви показали президенту дані?

Ми кардинально розійшлися з Віктором Януковичем в оцінках економічної ситуації. Він говорив цифрами. До речі, я так розумію, що це йому уряд підготував. Я переписав. А я йому передав довідник з графіками про те, що відбувається в Україні. Журналіст вашого каналу отримав копію цього довідника. У мене їх було три екземпляри – один Януковичу, другий Рибаку, третій - 5 каналу.

Як він називався?

«Хроніка «покращення». І мене дещо дивує те, що є певна некомпетентність членів уряду в частині того, як вони бачать економічну ситуацію. Перше, падіння промислового виробництва на 10%. Друге, ріст ВВП в країні 0% у минулому році, і я  думаю, в кращому випадку в цьому році буде 1%. Третє, дефіцит державного бюджету в 4 рази перевищує показник минулого року.

Президент з цим не погодився? Називає недоречними навіть такі розмови?

Я думаю, що президенту треба зараз витратити час і подивитися ті таблиці, які я йому передав, і не слухати, і не думати про те, що в країні відбувається тільки те, про що йому розповідають або в що він хоче повірити. Тому мій висновок був наступний. В уряду немає програми дій. Цей уряд призначений цим президентом. Він несе персональну відповідальність за те, що робочих місць немає, зарплати низькі, пенсії низькі і, найважливіше, нам фактично вистачить у кращому випадку коштів у державному бюджеті на дев’ять місяців поточного року. І тому ми вимагаємо від президента Януковича і його уряду конкретної програми дій. Ми, як опозиція, внесли своє бачення і по пенсійній реформі, і по медичній реформі, і по створенню робочих місць, і про скасування пільг і привілеїв, за що, до речі, не проголосувала ПР, і по новій редакції ПК, і по новій редакції закону України про освіту. У нас є бачення. На жаль, це бачення не підтримується більшістю. Об’єктивно, ми опозиція. Опозиція завжди не має 226 голосів. Проте, якщо мова іде про долю країни, про майбутнє кожного українця, то я вважаю, що ПР, як партія влади, повинна підтримувати наші законопроекти, які спрямовані на те, щоб створити  робочі місця, забезпечити освіту, забезпечити медицину, встановити справедливу пенсійну систему. Це завдання чи то влади, чи то опозиції. А не те, що вони сьогодні роблять. У них одне тільки завдання – витягнути кошти, вкрасти їх з державного бюджету. Про це ми, до речі, з Януковичем і говорили.

Корупція. Я йому сказав чітко, що скільки б ви не позичали грошей, а вони, до речі, позичили в державну казну за три роки стільки, скільки Україна позичила за 20. Нам з вами потім це віддавати. Коли Янукович тільки став президентом, ви і тисячі людей, які зараз дивляться цю передачу, кожен був винен кредиторам по 6 тис грн. Сьогодні тисячі людей, ви і я разом з вами винні уже по 12 тис грн.

Яка цінність зустрічі? Ви переконали президента? Він називає недоречними такі розмови?

Він може називати все, що він хоче. У мене є своя позиція. Я висловив цю позицію. І ця позиція обґрунтована фактами і цифрами, і я вимагаю від президента Януковича не просто почути цю позицію, а зреагувати на неї. Сьогодні він президент, завтра він не буде президентом, і ми, як опозиція, переможемо. Якщо опозиція при нашій новій демократичній владі буде приходити і щось пропонувати, принаймні ми будемо на це реагувати. І сьогодні я вимагаю такої реакції від Віктора Януковича.

Питання довиборів до ВР по 5-ти округах. Закон, який підготовлений, про 7 округів. Ви говорили про 5 чи про 7?

Ми говорили з президентом про вибори і про політичну корупцію, яка розведена в парламенті, і про те, що нещодавно суд вирішив знову вкотре позбавити двох народних депутатів України мандатів. Я вважаю, що це рішення несправедливе, неконституційне і ще й замовне рішення, в першу чергу, владою.

Сказали президенту це?

Абсолютно чітко. Я думаю, що те, що я записував на папері, у них є на відео- і аудіозаписах . Вони якщо б виклали – це було б цікаво послухати.

Що стосується виборів. Наша позиція. Перше, вони вкрали у нас перемогу на 5-ти округах. Тому що це були переможці виключно від опозиції. Друге, ця ЦВК повинна бути розпущена, тому що саме ця ЦВК не встановила результати виборів і не дала мандати опозиціонерам. Третє, проведення виборів повинно відбутися в прозорому і відвертому форматі. Для цього вибори повинні проводитися не літом, коли немає іноземних спостерігачів, коли ми не можемо змобілізувати наших спостерігачів, коли, зрештою, люди поїхали у відпустки.

Тобто, завтра не буде поставлена дата 25 серпня?

Я зараз завершу. А вибори повинні відбутися так, як і відбуваються всі дострокові вибори, як комітет ВР прийняв рішення. Сотні виборів призначено на 27 жовтня поточного року. Ми тоді запросимо спостерігачів. Європа і світ побаче, що вибори проходять принаймні хоча б  з видимістю чесності і справедливості. Для цього я звернувся до Януковича з тим, щоб у парламенті була створена ТСК за участю всіх 5-ти фракцій, яка б розробила: 1) законопроект про вибори виключно в 5-ти округах, а не 7-ми; 2) прийняла постанову про проведення виборів у м. Києві як київського міського голови, так і Київради; 3) розробила новий закон про ЦВК. Тому що спливає термін повноважень ЦВК у наступному році і перед виборами президента, які, як правильно Юлія Тимошенко сказала, що це буде не битва, а це різня буде, нам потрібно, щоб ЦВК була не підлеглою президенту чи ПР, а була незалежним органом.

Президент з цим не погодився?

Він дуже дивно відповів на це запитання. Він сказав, що це запитання більше до ВР. Але моя відповідь була наступна: вам підписувати закони. ВР їх приймає, ви їх підписуєте, більше того, ви контролюєте ПР, свою більшість. З ними немає про що говорити, тому що вони не приймають рішення. Ви приймаєте рішення. Тому прийміть рішення, донесіть його Рибаку, і якщо це рішення буде, то ми тоді зможемо спільно 5-ма фракціями прийняти закон.

{video=24}

Кличко і Тягнибок не прийшли на зустріч. Вони сказали про це напередодні?

Я поважаю позицію Олега Тягнибока і Віталія Кличка, де вони заявили, що вони на цю зустріч не підуть, тому що вони вимагають, щоб Янукович прийшов до парламенту.

Але минулого тижня ви разом вимагали це?

Більше того, в результаті цієї зустрічі  Янукович заявив, що він готовий виступити у ВР на наступному пленарному тижні під час закриття сесії. Що стосується позиції 3-х опозиційних фракцій, вона єдина. Ми виставили 7 пунктів вимог до Януковича і я передав йому листа за підписами 3-х керівників опозиційних фракцій, які чітко вказували на ті питання, які нас турбують. Перше, економіка. Друге, ЄС і Юлія Тимошенко - для вступу до ЄС. Третє, корупція в країні. Четверте, ГТС. До речі, Янукович сказав, що приватизації ГТС не буде. П’яте, це політичне переслідування і той шалений тиск, який здійснюється на опозиційних депутатів його ж Клюєвим, секретарем РНБО. Я сказав, що там ще є перший віце-прем’єр Арбузов. Оце вони в спарці працюють, хто більше натисне через ГПУ і податкову і через гроші на опозиційних кандидатів.

Також два питання, які стосуються мовного питання і Чорноморського флоту. Вони також включені до переліку цих вимог. І ми очікуємо, що Янукович прийде до ВР і дасть відповіді на всі питання, які викладені в листі, в тому числі і по виборах.

На сайті «Свободи»: «Підігравати владі у її фарсі на Банковій «Свобода» не збирається». Ви грали у фарс?

Я вас можу тільки в одному запевнити: будь-які ваші запитання, які спрямовані на те, щоб сказати, що в опозиції немає єдиної думки, мають одну чітку відповідь. Опозиція єдина, ми маємо спільних 7 вимог до Януковича. Ми спільно підписали ці вимоги. Я поважаю позицію своїх політичних партнерів не йти до президента Януковича, і вони висловили позицію, що поважають також мою позицію прийти до Януковича і висловити ці всі вимоги.

Порядно, що вони не пішли?

Я вважаю, що вони поступили так, як правильно для їхніх політичних сил і так, як вони прийняли рішення. Наша фракція і, до речі, я прийшли до Януковича, ми прийняли рішення піти, виставити вимоги, в тому числі щодо звільнення нашого кандидата, це Юлію Тимошенко.

Не хочете з ними сваритися?

А ми ніколи не посваримося. Щоб у вас навіть не було ніяких сумнівів. Те, що АП Януковича планує нас розсварити – цього ніколи не відбудеться.

Я процитував Ваших партнерів.

Там немає жодного слова про те, що такі зустрічі не треба проводити чи про те, що є якась критика.

Важливий момент, як преса буде це висвітлювати. УНІАН проілюструвала зустріч. Це фотографія 2010 року чи це зустріч тет-а-тет?

Це фотографія 2010 року, це по-перше. А по-друге, я розумію, що зараз буде моделювати Банкова і влада. Якісь конфлікти в опозиції. У нас не буде ніякого конфлікту. Ми знаємо про те, що тільки опозиційна єдність здатна привести нас до перемоги і ми будемо єдині. Тому що нам треба формувати єдиний план, єдину команду і мати єдину перемогу.

Жодної зустрічі тет-а-тет сьогодні не було?

Ні. Ви ж бачили.

Так це ж фотографія 2010 року.

Авжеж, фотографії є свіжі на сайті. Агенції УНІАН треба використовувати свіжі новини, а не трирічної давності. Там у мене ще волосся є. Це я вже зараз за 3 роки полисів.

Впевнені, що цю фотогарфію Ваші партнери в 2015 році не використають проти Вас?

Я впевнений у тому, що сьогодні правильно вчинив і що фракція прийняла правильне рішення і що ми не боїмося Януковича. Якщо він боїться прийти до парламенту – це його справа. Я  не боюся. Я прийшов і сказав те, що я вважаю за потрібне.

Клюєв подає на Вас до суду. Сам Янукович про це сказав?

Перед зустріччю мені повістка до суду прийшла, що секретар РНБО Андрій Клюєв, який займався скупкою депутатів у минулому скликанні, який займався скупкою депутатів у цьому скликанні, який мав відношення до побиття журналістів, до речі, ваших журналістів 5 каналу 18 травня, подав на мене до суду. Я з великим задоволенням хочу піти до суду і буду вимагати особистої присутності Клюєва. Мені є що сказати і мені є що показати. Бажано, щоб ще інші члени уряду і команди  Януковича також подали до суду. І ми там зустрінемося. І, я думаю, не тільки в українських судах. Прийде час, і ми зустрінемося і в міжнародних судах.