Арсеній Яценюк представив Голову Антимонопольного комітету Юрія Терентьєва

Арсеній Яценюк представив Голову Антимонопольного комітету Юрія Терентьєва

15:08, 25 травня 2015

У понеділок, 25 травня, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк представив Голову Антимонопольного комітету України Юрія Терентьєва.

Глава Уряду наголосив на необхідності того, аби новообраний Голова АМКУ разом із працівниками Антимонопольного комітету «і в обов’язковому порядку з залученням ваших підрозділів напряму спілкувалися з людьми і проводили серйозну публічну політику».

Він наголосив, що монополія в політиці «завершується тим, що колишні президенти тікають в Росію»: «Тому що той, хто хоче взяти все, - фактично зупиняє розвиток країни, стає диктатором, люди проти нього повстають і він пропадає або з'являється потім в Гаазькому трибуналі».

Монополія ж в економіці, зазначив Арсеній Яценюк – «це тоді, коли ти не маєш права вибору»: «Є тільки один суб'єкт, який отримав якісь повноваження, в тому числі від держави. Ти хочеш купити якийсь товар і можеш його купити тільки в цієї компанії. Хочеш отримати будь-яку послугу, наприклад, підключення до електричних мереж чи підключення до газу, - і можеш піти тільки в одну компанію. Хочеш купити дешевші ліки, а виявляється, що всі фармацевтичні компанії змовилися й ціна на ці ліки встановлена таємною угодою між основними продавцями тих чи інших ліків. Таких прикладів є не десятки, а сотні».

«Як політична, так і економічна монополія призводить до політичного банкрутства і економічного зубожіння», - наголосив він.

Глава Уряду підкреслив, що на цьому етапі «вдалося зруйнувати політичну монополію»: «Будь-хто, хто захоче повернути собі політичні повноваження, які мала попередня влада, буде приречений на поразку. Тому що демократія є основою розвитку нормального суспільства».

«Конкуренція – це є демократія в економіці. Нам потрібна не одна, а десятки компаній. Нам потрібна не монополія, а конкуренція. Нам потрібна боротьба між компаніями за те, яку послугу надати, яка якість і відповідно - ціна цієї послуги. Хтось вибере більш якісну послугу дорожче, хтось вибере дешевшу - але це право вибору», - наголосив він.

Завдання Антимонопольного комітету України, підкреслив Арсеній Яценюк – забезпечити право вибору для українців.

Арсеній Яценюк наголосив, що від часу незалежності в Україні були створені «монопольні картелі, які базувалися як на економічній, так і на політичній змові». «Ваше завдання – розбити ці картелі, знищити антиконкурентні змови, витягнути на світло всіх, хто за цим стоїть. І дати можливість бізнесу вільно розвиватися і мати рівноцінний доступ до всіх ресурсів», - звернувся Прем’єр-міністр до Голови ат працівників АМКУ.

Серед основних завдань Глава Уряду назвав ліквідацію монопольних змов і неконкурентних дій на ринку енергетики: «Облгази, тобто газові компанії, і фактично, і юридично зловживають своїм монопольним становищем на ринку. Електроенергетичні компанії, за окремими експертними оцінками, також зловживають своїм монопольним становищем на ринку».
«Тому демонополізація енергетичного сектору держави, як по газу, електроенергії, так і по нафті й нафтопродуктам, - це повинно бути одне із завдань Антимонопольного комітету. І це те, що дасть можливість людям отримати дешевшу і якіснішу послугу», - наголосив він.

«Наша кінцева ціль – це підприємець і людина як одержувач послуги. Якщо ми таким форматом думаємо, тоді у нас буде дуже позитивний результат і сприйняття в суспільстві вашої діяльності», - додав він.

Другий блок завдань АМКУ, підкреслив Глава Уряду, - це демонополізація ринку лікарських засобів і медичних препаратів: «Це стосується як і змов на ринку фармацевтичної продукції, так і якості лікарських препаратів засобів».

У цьому питанні, підкреслив Арсеній Яценюк, Антимонопольний комітет має працювати разом з Державною службою України з лікарських засобів та Міністерством охорони здоров'я.