Арсеній Яценюк назвав критерії ефективності роботи ДФС: реструктуризація служби, повна зміна керівного складу, боротьба з податковим шахрайством

Арсеній Яценюк назвав критерії ефективності роботи ДФС: реструктуризація служби, повна зміна керівного складу, боротьба з податковим шахрайством

16:20, 24 червня 2015

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк низку критеріїв, за яким оцінюватиметься робота Державної фіскальної служби загалом, митниці та податкової служби. Про це йшлося під час презентації інституційної реформи ДФС у середу, 24 червня.

Він запропонував Голові Державної фіскальної служби встановити чотири загальні критерії, за якими буде оцінюватися робота ДФС, в тому числі на місцях.

Перші з них, за словами Арсенія Яценюка, стосуються реструктуризації Державної фіскальної служби. У рамках реструктуризації ДФС необхідно розробити і почати впроваджувати план дій за участю Міжнародного валютного фонду і Міністерства фінансів, а також спільно з Мінфіном розробити та імплементувати відповідні зміни до законодавства.

Ще один критерій - це боротьба з податковим шахрайством щодо податку на додану вартість та збільшення надходжень ПДВ за рахунок реальної боротьби з податковими ямами: «Тут критерій виконання – це збільшити надходження від ПДВ на 5% за травень-липень».

Четвертим критерієм Глава Уряду назвав повну зміну керівного складу Державної фіскальної служби.

У роботі першого заступника Голови Державної фіскальної служби Сергія Білана Арсеній Яценюк визначив п’ять критеріїв. Вони стосуються, зокрема, акцизів і боротьби з контрафактною продукцією: «Оцінка виконання – за затвердженням політики боротьби і конкретними кримінальними справами та притягненням до відповідальності».

Глава Уряду також наголосив на необхідності продовжувати боротьбу з ПДВ-шахрайством: «Конкретний критерій – це збільшення надходжень по ПДВ і притягнення до відповідальності як організаторів, так і замовників шахрайства. Тому організаторів дуже багато, і вони виконують цю функцію за гроші. Надосновне завдання – це знайти замовників мільярдних схем відмивання ПДВ».

Окрім того, Арсеній Яценюк наголосив на необхідності розробки дорожньої карти і внесення проекту закону щодо демілітаризації податкової служби.

Серед завдань Сергія Білана  також кадрові зміни на місцях і боротьба з незаконним переміщенням вантажів у зоні АТО.

Завданнями для заступника голови Державної фіскальної служби Костянтина Лікарчука Арсеній Яценюк назвав, зокрема, впровадження електронної митниці: «Необхідно провести детальний ІТ-аудит та подати план запровадження електронної митниці, який погоджений ДФС і Мінфіном».

Невідкладне завдання, наголосив Арсеній Яценюк, - це створення на західному кордоні спільні пости з країнами-членами Європейського Союзу, «де поляки і українці разом здійснюють митне оформлення вантажів».

Необхідно також посилити боротьбу з контрабандою. Критерієм у цьому завданні Глава Уряду назвав збільшення ПДВ-надходжень від митниці на 20% за відповідний період.

Глава Уряду також наголосив на необхідності запровадити роботу «єдиного вікна» на всіх митницях, а також провести кадрові зміни на митниці.