Арсеній Яценюк: «Угода між Україною та ЄС – це угода не з Януковичем чи урядом, а з кожним із 45-ти мільйонів українців»

Арсеній Яценюк: «Угода між Україною та ЄС – це угода не з Януковичем чи урядом, а з кожним із 45-ти мільйонів українців»

21:18, 25 листопада 2013

Президенту Януковичу не вистачило мужності у своєму зверненні визнати, що він помилявся, і заявити, що Угоду з ЄС буде підписано, - сказав учасникам Євромайдану увечері 25 листопада голова Політради ВО «Батьківщина» та фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

Він наголосив, що Угода між Україною та  ЄС – «це угода не з Януковичем і з цим урядом»: «Це угода з кожним із 45-ти мільйонів українців. Це угода про те, як наші діти будуть отримувати навчання і роботу, як наші батьки отримають право на справедливу пенсію, як кожен із нас забуде, що таке продажний та корумпований прокурор, який сьогодні сидить у приміщенні Генпрокуратури. Як кожен з нас буде знати, що український президент і прем’єр - не взірець корупції та хабарництва, а взірець відповідальності й поваги до своєї країни».

 «Переконаний, що кожен із нас вірить і сподівається, що шанс на підписання Угоди, який повинен зреалізуватися 29 листопада, ще залишився, - сказав Арсеній Яценюк.

 «Але щойно я прочитав звернення людини, яка знаходиться в кабінеті президента України. Я думав, що він вийде до народу України із цим зверненням і скаже: я помилився, я відправляю у відставку Азарова і заявляю, що Угода з ЄС буде підписана. Але йому не вистачило на це мужності. Тому що Янукович і європейські цінності - це не сумісні речі».

 Він підкреслив, що саме тому українська опозиція і український народ «ставить вимогу підписати Угоду, а виконувати її буде проукраїнський, проєвропейський президент, новий уряд і новий парламент, а Янукович зі своєю «сворою» повинні піти в минуле, у темну сторінку української історії».

 Арсеній Яценюк сказав, що шлях до перемоги непростий: «Він (президент Янукович. – Ред.) зараз сидить у себе в своєму теплому кабінеті і думає: «постоять і розійдуться. Якщо не розійдуться – розженемо. Якщо не розженемо – залякаємо. Тих, кого не залякаємо – купимо». Він не знає, що таке гідність, свобода і справедливість. Він думає, що може знущатися над людською гідністю. Я знаю, що кожен з вас не допустить цього».

 Арсеній Яценюк підкреслив, що після того, як у Києві пройшов стотисячний Майдан, очільники ЄС - президент Ради ЄС Герман Ван Ромпей та президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу -  «висловили підтримку українському Майдану і сказали: ми шануємо мільйони українців, які борються за своє європейське майбутнє».

 Він також зазначив, що європейські партнери зробили заяву, що «Європа готова підписати Угоду з Україною»: «Вони це чітко сказали».