Спрощення отримання сервісів від держави – це наша послідовна політика

Спрощення отримання сервісів від держави – це наша послідовна політика

11:45, 28 липня 2015

У вівторок, 28 липня, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк в рамках робочої поїздки у Волинську область відвідав Центр надання адміністративних послуг Луцької міської ради.

Глава Уряду ознайомився з новими сервісами Мін’юсту, які в рамках децентралізації запроваджуються разом із місцевою владою.

Він ознайомився з роботою фронт-офісу Центру, зокрема з роботою електронної системи подачі документів, і поспілкувався з працівниками.

«Це наша послідовна політика - держава повинна служити своєму народу. Держава повинна надавати послуги», - наголосив він.

Арсеній Яценюк підкреслив, що боротьба з корупцією передбачає не тільки сильну правоохоронну систему, а й зменшення функцій держави і спрощення отримання сервісів: «Комп’ютеру хабара не даси. Якщо ти заповнив електронну форму, цю електронну форму опрацювали, і тобі на мобільний надійшло повідомлення, що ти можеш прийти і отримати будь-який дозвільний документ. Тоді просто немає потреби давати хабара за цю послугу».

Однією з основних цілей реформ Глава Уряду назвав «передачу повноважень з Києва вниз»: «Була класична централізація корупції, в тому числі і в Міністерстві юстиції. І нинішнє Міністерство юстиції – перше, яке робить з точністю до навпаки: не централізує функції, а роздає їх вниз, і таким чином рушить корупційну схему».

Важливим Арсеній Яценюк назвав і те, аби був «мінімальний контакт між громадянином і державним службовцем»: «Електронна форма і робота не з тим, хто виписує документ, а тим, хто допомагає заповнити цей документ - фронт-офісом, адміністратором. А той, хто приймає управлінське рішення, навіть не має можливості сконтактувати з людиною, якій потрібна послуга. Таким чином, це найкращий шлях, як боротися з корупцією».

Він підкреслив, що такі Центри надання адмінпослуг мають бути створені по всій країні. Для цього, наголосив Арсеній Яценюк, Уряд прийняв відповідні рішення.

«Треба спростити життя нашим громадянам. Це законна вимога громадянина країни - дайте мені послугу, тому що я плачу податки до державного бюджету, на ці податки утримуються державні службовці, і вони та службовці органів місцевого самоврядування повинні допомагати мені легко, без корупції отримати той документ, який передбачений законом», - сказав Арсеній Яценюк.

Щоденно працівники Луцького Центру надання адміністративних послуг приймають до 700-800 звернень на отримання адміністративних послуг та надає до 100 консультацій з різноманітних питань. На сьогодні у ЦНАПі надається 289 послуги.