Арсеній Яценюк зустрівся з Мустафою Джемілєвим та Рефатом Чубаровим

Арсеній Яценюк зустрівся з Мустафою Джемілєвим та Рефатом Чубаровим

14:10, 13 серпень 2015

У четвер, 13 серпня відбулася зустріч Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка з Уповноваженим Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафою Джемілєвим та Президентом Всесвітнього конгресу кримських татар, Головою Меджлісу кримськотатарського народу, народним депутатом України Рефатом Чубаровим. 

Мустафа Джемілєв та Рефат Чубаров проінформували Прем’єр-міністра про підсумки ІІ Всесвітнього Конгресу кримських татар, який відбувся 1-2 серпня в Анкарі й підкреслили, що кримськотатарський народ високо цінує принципову позицію України і її Уряду, які гарантують захист і реалізацію невід’ємного права на його самовизначення  у складі суверенної і незалежної Української держави.

У свою чергу, Глава Уряду наголосив, що держава визнає Меджліс як повноважний орган кримськотатарського народу і всебічно сприятиме його діяльності. Учасники зустрічі обговорили питання захисту політичних, економічних, культурних та духовних прав кримськотатарського народу, його міжнародного представництва та забезпечення можливостей для гідного виразу мусульманами Криму своїх релігійних почуттів.   

Особливу увагу було приділено проблемам дискримінації кримських татар окупаційною владою, зникнення людей, вбивств, масових обшуків мечетей і приватних осель, постійних принижень національної гідності і пам’яті.  Учасники зустрічі дійшли цілковитої згоди щодо необхідності консолідації зусиль українського Уряду, громадянського суспільства та міжнародного співтовариства у відстоюванні фундаментальних свобод  і людських прав кримських татар.

 У зустрічі взяли участь Радник Прем’єр-міністра, народний депутат України Віктор Єленський, Радник Прем’єр-міністра Данило Лубківський, Голова Державної служби України з питань Автономної Республіки Крим та м. Севастополь, заступник  Голови Меджлісу кримськотатарського народу Аслан Омер Киримли та директор Департаменту з питань Автономної Республіки Крим та м. Севастополь Секретаріату Кабінету Міністрів України Наріман Устаєв.