Глава Уряду доручив розробити окрему програму розвитку для промисловості Східної України

Глава Уряду доручив розробити окрему програму розвитку для промисловості Східної України

15:40, 19 серпня 2015

На засіданні Уряду у вівторок, 19 серпня, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив Міністру економічного розвитку і торгівлі Айварасу Абромавічусу розробити окрему програму розвитку для промисловості Східної України.

Глава Уряду наголосив, що необхідно сформувати внутрішній ринок замовлень для промислових індустріальних підприємств, які знаходяться на Східній Україні, через замовлення державних компаній і українського приватного сектору, зокрема, на оновлення і модернізацію інфраструктури в цілому в країні.

«Наприклад, Мінінфраструктури інформує про необхідність заміни як парку вагонів, так і полотна. Тобто, це мільярди гривень, які треба вкласти в те, щоб придбати нові вагони, в те, щоб побудувати нове полотно, і все це виготовляється в Україні. І все це дає додатковий ріст валового внутрішнього продукту, нові робочі місця і нові податки», - сказав Глава Уряду.

Прем’єр відзначив, що Україна має знайти нові зовнішні ринки, а також розвивати внутрішній ринок. «Коли ти щось втрачаєш, то якщо будеш працювати, то обов’язково щось знайдеш. Якщо ми втратили ринок, який вже в принципі давно не наш, то нам треба знайти нові ринки, але й нам треба розвивати внутрішній ринок», - сказав Арсеній Яценюк.

Арсеній Яценюк запропонував Міністру економіки разом з Міністром інфраструктури, представником Мінфіну, головами ОДА Східної України і, основне, з керівництвом індустріальних підприємств Східної України, розробити нову промислову політику, яка має складатися з двох частин.

«Перша – зовнішні ринки, які можна додатково отримати», - заявив Глава Уряду. Другий блок питань, «що ми можемо завантажити з підприємств Укрзалізниці, із підприємств української енергетики і Укроборонпрому за цей рік і на наступний рік. Ми мільярди фінансуємо в Укроборонпром. І це означає, що це повинно позитивно впливати на ріст промисловості», – сказав Прем’єр-міністр.

Арсеній Яценюк наголосив, що це і економічне, і геополітичне питання: «Ми втратили ринки через російську воєнну агресію. Має бути внутрішній ринок і ринки інших країн. І основа – це внутрішній ринок».