Уряд працює над тим, аби частина зекономлених від списання боргів коштів пішла на підвищення соціальних стандартів

Уряд працює над тим, аби частина зекономлених від списання боргів коштів пішла на підвищення соціальних стандартів

14:25, 27 серпня 2015

«Ми працюємо над внесенням змін до Закону України про Державний бюджет на 2015 рік. Люди повинні відчути, що реструктуризація й списання боргів має безпосереднє відношення до кожної української сім’ї і для країни в цілому, адже 4 мільярда доларів списані з України і виключені з її боргових зобов’язань», - наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на позачерговому засіданні Уряду в четвер, 27 серпня.

Якщо реструктуризація буде завершена, пояснив Глава Уряду, частина коштів буде зекономлена, «в тому числі й та, яка витрачалась на обслуговування зовнішнього державного боргу».

«Зараз ми разом із Міністром фінансів і Президентом України працюємо над тим, щоби частина списаних і зекономлених коштів пішла на підвищення соціальних стандартів», - наголосив Прем’єр-міністр, додавши, що про це рішення буде оголошено окремо.

Глава Уряду доручив Міністерству фінансів України разом із Міністерством юстиції України підготувати проект закону, необхідний для завершення процедури реструктуризації: «Ми підемо до Парламенту з тією метою, щоб був проголосований відповідний проект закону, який дає можливість Україні завершити реструктуризацію на визначених умовах».

Він нагадав базові умови реструктуризації боргових зобов’язань України: «Це списання 20% боргів. Загальна сума, яка списується, – близько 4 мільярдів доларів США. Тобто ми знімаємо боргове навантаження з України і українців на 4 мільярда доларів. Ми переносимо на чотири роки всі виплати по тілу цього кредиту. Сума, яка передбачена на обслуговування державного боргу, не збільшується».

«Це умови, які жодна велика країна – не член Єврозони – ніколи не отримувала з 2000 року», - наголосив Глава Уряду.

Арсеній Яценюк також зазначив, що Україна «випускає інструмент, який зацікавлює інвесторів в економічному зростанні й зацікавлює інвесторів у вкладанні коштів в українську економіку».