Угода про ЗВТ між Україною і ЄС за будь-яких обставин набуде чинності з 1 січня наступного року – Арсеній Яценюк

Угода про ЗВТ між Україною і ЄС за будь-яких обставин набуде чинності з 1 січня наступного року – Арсеній Яценюк

12:50, 28 серпня 2015

Вірогідне ембарго на українську продукцію, про яке заявила Росія, - «це запровадження ембарго не на українську продукцію, а на російських громадян», заявив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк по звершенні зустрічі з Прем’єр-міністром Литовської Республіки Альгірдасом Буткявічюсом у п’ятницю, 28 серпня.

«Угода про зону вільної торгівлі між Україною і ЄС за будь-яких обставин набуде чинності з 1 січня наступного року», - наголосив Арсеній Яценюк.

Він нагадав, що Росія вже заявила, «що запровадить ембарго проти української продукції у тому випадку, якщо Угода набуде чинності»: «Хотів би ще раз зазначити - для Росії в першу чергу, - що угода набуде чинності. Вірогідне ембарго, яке Росія запровадить, - це запровадження ембарго не на українську продукцію, а це запровадження ембарго на російських громадян».

«Нам необхідно знаходити інші ринки, і для нас європейський ринок є одним із ключових. Тому ми будемо цінувати підтримку вашого уряду в розгляді питання щодо збільшення квот української продукції, які можуть поставлятися на європейський ринок в рамках Угоди про зону вільної торгівлі з Європейським Союзом», - звернувся Глава Уряду України до Прем’єр-міністра Литовської Республіки.

Він наголосив, що економічна співпраця України та Литви «виходить на інший рівень». Арсеній Яценюк підкреслив, що обсяги перевезень вантажів за маршрутом Іллічівськ-Мінськ-Клайпеда у рамках проекту «Вікінг» істотно збільшилися за останній період.

«Уряд України прийняв рішення щодо запровадження експерименту із зменшення вдвічі портових зборів для транзитних вантажів, які, в тому числі, будуть транзитуватися по проекту "Вікінг"», - повідомив Глава Уряду України.

Арсеній Яценюк висловив вдячність Альгірдасу Буткявічюсу за підтримку України: «Ваша країна, ваш Уряд та Президент зробили багато для України в нашій боротьбі за незалежність, проти російської військової агресії».

«Ми цінуємо вашу гуманітарну, експертну допомогу та наше військове співробітництво в рамках спільного батальйону Лит-Пол-Укр-Брит», - підкреслив Глава Уряду України.

За підсумками зустрічі Арсеній Яценюк та Альгірдас Буткявічюс підписали Угоду між Урядами двох країн про Раду обмінів молоддю України та Литви.