Арсеній Яценюк відвідає Польщу та Словаччину

Арсеній Яценюк відвідає Польщу та Словаччину

16:03, 07 вересень 2015

9 - 10 вересня Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк відвідає з робочими візитами Республіку Польща та Словацьку Республіку.

У середу, 9 вересня, у Варшаві заплановані зустрічі Глави Уряду України з Президентом Республіки Польщі Анджеєм Дудою та Прем’єр-міністром Евою Копач.

Порядок денний переговорів Прем’єр-міністра України з новообраним главою Польської держави, інаугурація якого відбулася 6 серпня ц.р., і керівником уряду Польщі охоплюватиме комплекс політичних, економічних і гуманітарних питань стратегічного партнерства двох держав, а також співпраці у справах встановлення миру і безпеки в регіоні.

Йтиметься, зокрема, про подальше залучення досвіду Польщі у втілення програми внутрішніх державних реформ, які здійснюються урядом України, нарощування обсягів взаємної торгівлі, розбудову транскордонної інфраструктури, співробітництво в енергетичній сфері, культурний і суспільний діалог. Окрема увага буде присвячена українсько-польській взаємодії у контексті міжнародних зусиль задля протидії російській агресії і врегулювання конфлікту на Донбасі, а також у сфері інтеграції України до ЄС і НАТО.

У рамках візиту відбудеться підписання важливих двосторонніх угод.

Зокрема, у Варшаві планується підписання договору між урядами України та Польщі про надання кредиту у розмірі 100 мільйонів євро на умовах пов’язаної допомоги, яким передбачається надання коштів для фінансування проектів з розбудови прикордонної дорожньої інфраструктури та облаштування пунктів пропуску українсько-польського кордону та інших проектів. Також буде підписано договір про українсько-польську Раду обміну молоддю, що має на меті налагодити механізм двосторонньої співпраці у справах молодіжних обмінів, молодіжного співробітництва і поглиблення контактів представників молоді двох країн.

До складу делегації, яка супроводжуватиме Прем’єр-міністра України під час візиту до Республіки Польща, входять Міністр молоді та спорту України Ігор Жданов, Міністр фінансів України Наталія Яресько, Голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров, Радник Прем’єр-міністра України Данило Лубківський, керівник української частини двостороннього Форуму партнерства, народний депутат України Остап Семерак.

У четвер, 10 вересня,  Прем’єр-міністр України відвідає Словацьку Республіку.

У Братиславі заплановані зустрічі Арсенія Яценюка з Президентом Словаччини Андреєм Кіскою, Головою словацького парламенту Петером Пелегріні та переговори з Прем’єр-міністром Робертом Фіцом.

Порядок денний переговорів з керівництвом Словаччини передбачає широкий ряд питань двосторонньої співпраці, включаючи безпекову, енергетичну і торговельну проблематики, тематику гуманітарного співробітництва, а також європейської та євроатлантичної інтеграції України.

Під час візиту передбачено підписання двосторонніх міжвідомчих документів, які стосуютьсяспівробітництва у сферах енергоефективності, енергозбереження та відновлюваної енергетики та про співробітництво у сфері фізичної культури і спорту.

До складу делегації, яка супроводжуватиме Прем’єр-міністра України під час візиту до Словаччини, входять Міністр молоді та спорту України Ігор Жданов, Голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергій Савчук, Голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв і Радник Прем’єр-міністра України Данило Лубківський.