Верховна Рада понад 300 голосами підтримала урядові закони щодо реструктуризації боргів та підвищення соціальних стандартів

Верховна Рада понад 300 голосами підтримала урядові закони щодо реструктуризації боргів та підвищення соціальних стандартів

13:47, 17 вересня 2015

У четвер, 17 вересня, Верховна Рада України ухвалила низку урядових законопроектів щодо реструктуризації та часткового списання боргів та підвищення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати. Усі закони були підтримані конституційною більшістю – понад 300-ма голосами.

Перед самим голосуванням Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк ще раз звернувся до Парламенту «прийняти відповідальне рішення для країни і мільйонів українців – свідоме і відповідальне рішення».

Він нагадав, що ухвалення закону про реструктуризацію і списання боргів дозволяє списати 3,6 мільярда доларів США з боргового портфеля: «Це ті борги, які брав не цей Уряд і не цей Парламент. Це ті борги, які накопичували 20 років. Але це ті борги, які ми повинні гасити».

Також  додатково економиться близько 5 мільярдів доларів США на виплату процентів, які Україна повинна були б платити за обслуговування цього боргу.

Згідно з домовленостями із кредиторами, зазначив він, на чотири роки переноситься виплата тіла кредиту: «У нас немає коштів зараз виплачувати тіло кредиту, тому протягом найближчих чотирьох років ми не будемо погашати наші боргові зобов’язання».

Арсеній Яценюк повідомив, що уже зараз реструктуризовані борги державних банків і державних компаній, зокрема «Укрексімбанку», «де наші громадяни тримають свої гроші і де наші компанії отримують кредити»: «Ми таким чином застабілізували «Укрексімбанк».

Реструктуризували також борги державного «Ощадбанку»: «Це один з найбільших банків країни, де так само наші громадяни тримають гроші, і цей банк є основою фінансової стабільності країни».

«Після цього рішення далі ми отримуємо можливість фінансової підтримки Міжнародного валютного фонду. Це означає, що якщо далі український Парламент разом з Урядом і з Президентом буде проводити складні, сьогодні непопулярні, але правильні для майбутнього реформи, - то весь цивілізований світ  стоїть з нами. Ми будемо отримувати кошти на фінансову підтримку і стабілізацію країни», - підкреслив Арсеній Яценюк.

«Чим більше ми робимо, тим більше отримаємо допомоги. І навпаки», - додав Глава Уряду.

Він зупинився на питанні VRI (Value Recovery Instrument, Інструмент відновлення вартості. – ред.): «Це той інструмент, який кредитори отримують взамін того, що вони сьогодні списали борги, понесли втрати і не будуть отримувати додаткові кошти, але в майбутньому щось можуть отримати».

Арсеній Яценюк наголосив на важливості відкритої інформації щодо таких інструментів: «Пригадую, коли декілька років тому під «хіхоньки» були підписані угоди, які принесли 16 мільярдів збитків країні. І цих 16 мільярдів країна заплатила не з прибутків, а зі збитків і кредитів, які ми понабиралися, а зараз повинні віддавати».

«У тому випадку, якщо Україна буде зростати, наші кредитори отримають додаткові кошти - частину прибутку національної економіки, а не збитку», - підкреслив він.

Глава Уряду перелічив умови, при яких кредитори матимуть можливість отримати частину прибутку національної економіки. Одна з них - якщо валовий внутрішній продукт країни становитиме 125 мільярдів доларів США: «Сьогодні валовий внутрішній продукт тільки 85 мільярдів доларів».

«Друга умова - якщо українська економіка буде рости більше 3%. Якщо економіка росте від 3 до 4%, то тільки з цього одного відсотка росту кредитори зможуть отримати як бонус 15%, частину нашого прибутку, в який вони так само вкладуться. Тому що ця реструктуризація дає можливість зробити країну успішною і багатою», - наголосив він.

Якщо українська економіка росте більше як на 4%, то кредитори, за словами Глави Уряду, можуть отримати до 40% від частини прибутку української економіки.

«Ми прорахували базовий розрахунок з нашими іноземними партнерами. Уявіть собі, сталося чудо, на яке я дійсно сподіваюся, і українська економіка протягом 25 наступних років буде зростати на рівні 4%. Це означає, що валовий внутрішній продукт України буде рівний Швейцарії і трошечки менший ніж Саудівської Аравії та Об'єднаних Арабських Еміратів. Це означає те, що середня заробітна платня в Україні становитиме 1960 доларів на одного громадянина країни. Я хочу заплатити кредиторам частину прибутку країни, якщо наша Україна буде самою успішною економікою в світі», - сказав Арсеній Яценюк.

Глава Уряду звернувся до народних депутатів України: «Ми знаходимось не просто в складній, а в дуже складній ситуації. Немає жодної країни в світі, яка би за останніх два десятиліття воювала проти ядерної держави, ким є Російська Федерація. Після Другої світової війни Росія порушила світовий порядок і вкрала у нас наш Крим, частину нашого Донецька і частину нашого Луганська. Немає жодної країни, яка би втратила 20% економіки. На наші плечі лягла ця історична відповідальність. Я прошу всіх свідомо прийняти це рішення».

«Напевно, це не остання реструктуризація. Але я знаю точно, що якщо не буде проведена ця реструктуризація, то майбутнє України і фінансової системи не просто під загрозою – це фінансовий колапс, якого ми не маємо права допустити - український Парламент, Уряд, Президент, люди, які відповідальні за долю держави. Я прошу підтримати Україну», - наголосив Арсеній Яценюк.