Кабінет Міністрів ухвалив постанову щодо запровадження відкритих конкурсів на посади директорів шкіл – Арсеній Яценюк

Кабінет Міністрів ухвалив постанову щодо запровадження відкритих конкурсів на посади директорів шкіл – Арсеній Яценюк

14:55, 13 жовтня 2015

Кабінет Міністрів України ухвалив постанову щодо запровадження відкритих конкурсів на посади директорів шкіл, за якою директори обираються «не за вказівкою того чи іншого керівника області чи району», а конкурсною комісією, яка складається з фахівців, представників громадськості, батьківських комітетів та навіть учнів. Про це на засіданні Уряду в середу, 13 жовтня, повідомив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Він нагадав, що на таких відкритих конкурсах бути обрані 22 директори київських шкіл.  Відповідний експеримент запроваджується зараз у місті Чернівці: «Зараз ми розповсюджуємо процедуру публічного і прозорого обрання директорів шкіл на всю Україну».

Арсеній Яценюк зазначив, що органи місцевого самоврядування відповідно до постанови Кабінету Міністрів України повинні прийняти відповідні рішення, «адже це в їхній компетенції -  щоби рішення про обрання директорів шкіл дійшло до кожного міста, містечка, села».

Нова якість української освіти, підкреслив він, буде «з новою якістю директорів шкіл, в яких світяться очі, в яких є бажання змінювати систему освіти, які отримають додаткові повноваження і автономію щодо управління кожною школою разом зі своїм педагогічним колективом, батьківським комітетом і учнями, які навчаються в цій школі».

Глава Уряду також повідомив, що Уряд України приймає рішення щодо надання дозволу на використання бюджетних коштів для відновлення повноцінного функціонування 16 вищих навчальних закладів, які переїхали  з тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської області на контрольовані української владою території.

Це рішення, за словами Арсенія Яценюка, дасть змогу забезпечити фінансування цих вузів і дозволити їм здійснити закупівлі техніки, обладнання, інвентарю для того, щоб відновити діяльність в повному обсязі.