Завдяки сильній Нацгвардії ми сьогодні не просто існуємо, а боремося і рухаємося вперед – Арсеній Яценюк на зустрічі з керівним складом ГУ Національної гвардії

Завдяки сильній Нацгвардії ми сьогодні не просто існуємо, а боремося і рухаємося вперед – Арсеній Яценюк на зустрічі з керівним складом ГУ Національної гвардії

16:10, 14 жовтня 2015

У середу, 14 жовтня, в День Захисника України, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк разом із Міністром внутрішніх справ України Арсеном Аваковим зустрілися з керівним складом Головного управління Національної гвардії України.

Глава Уряду привітав нацгвардійців із Днем Захисника України.

Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих у бойових діях в зоні АТО.

Арсеній Яценюк наголосив: «Я б дуже хотів, щоб війна закінчилася завтра або навіть сьогодні. І для цього і ми, і Захід робимо все можливе дипломатичними шляхами. Але треба дивитися правді в очі. Він (президент Путін) не збирається вступатися. І російська військова агресія проти України, а тим більше зараз нова поведінка Росії, коли вона запалює гарячі точки в цілому світі, - є свідченням того, що Росія не просто не змінила своєї поведінки - Росія і російський режим залишається на темній стороні».

До того, аби повернути Україну в сферу свого впливу, Росія готувалася з часу після революції 2004 року, підкреслив він: «Вони тоді усвідомили, що Україна - точно не Росія, а українці – це вільні люди, які будуть боротися за свою незалежність. Саме після цього вони почали планомірно планувати в тому числі і знищення Збройних Сил, інфільтрацію в Службу безпеки України російської резидентури, знищення Генерального штабу, взяття під контроль тодішніх Внутрішніх військ України, взяття під контроль всієї безпекової системи».

«Але ми отримали сильну Національну гвардію і сильні Збройні Сили, тому ми сьогодні не просто існуємо, а ми сьогодні рухаємося і боремося»,- сказав він.

Арсеній Яценюк зазначив, що рік тому Нацгвардія почала створюватися фактично з нуля: «Нічого не було: ні техніки, ні машин, ні навчання. І ми крок за кроком фактично зробили воєнізоване формування, мета якого – захист громадян України як всередині країни, так і на фронті».

За цей рік, за словами Глави Уряду, була закуплена нова техніка, збільшена чисельність військовослужбовців, розпочаті тренування спільно з західними партнерами, затверджено проект нового тренувального центру, підвищене грошове утримання.

«До кінця року ми повинні надати військовослужбовцям Національної гвардії близько 250 квартир. Цього, звичайно, далеко не достатньо. Але перше, що треба зробити, - це забезпечити квартирами сім'ї загиблих», - сказав він, давши відповідне доручення Міністру МВС та керівництву Нацгвардії.

Він наголосив на необхідності планування фінансування, навчання та тренувань на наступний рік: «Мені б дуже хотілося, щоб ми максимально підвищили і грошове утримання, і матеріально-технічне забезпечення, але я прошу всіх бути реалістами. Ресурсу є стільки, скільки є. І тому зараз дуже важливо, щоб ми його правильно використовували. Щоб гроші, які відправляються на національну безпеку і оборону, мали найвищий ефект».

Для цього, на переконання Арсенія Яценюк, необхідно максимально переходити на контрактну основу: «Якщо ми тренуємо, то щоб хлопці, яких ми натренували, через три місяці не пішли з Національної гвардії.
Тому треба всіх максимально переводити на контракт. І треба забезпечувати до контракту соціальний пакет».

Глава Уряду також наголосив на необхідності повного взаємозв’язку між Національною гвардією і Збройними Силами України. «Ви зараз виконуєте функції не тільки внутрішньої безпеки. Ви зараз виконуєте функцію охорони української держави і воюєте на фронті, як воюють Збройні Сили України», - звернувся він до військовослужбовців Нацгвардії.

«Логістика взаємовідносин між Національною гвардією і Збройними Силами повинна бути повністю зістикована, щоби техніка і засоби зв’язку в Національній гвардії були такі самі, як у Збройних Силах. Щоб ви один одного розуміли без зайвих слів і без зайвого зволікання часу», - додав він.

Арсеній Яценюк також підкреслив, що від того, як військовослужбовців захищають Україну, залежить не тільки безпекова ситуація, а й розвиток економіки: «Основне питання зараз для економіки країни і для зовнішнього інвестора – це захист зовнішніх інвестицій. Ви захищаєте не тільки громадян країни, не тільки наш спокій, і нашу територіальну цілісність - ви ще й захищаєте економіку».