Арсеній Яценюк виступає за створення посади Урядового уповноваженого або Віце-прем’єра з питань мобілізації, демобілізації і реабілітації військовослужбовців

Арсеній Яценюк виступає за створення посади Урядового уповноваженого або Віце-прем’єра з питань мобілізації, демобілізації і реабілітації військовослужбовців

17:20, 14 жовтня 2015

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк виступає за створення посади спеціального Урядового уповноваженого, або, «якщо отримаємо підтримку Парламенту» - Віце-прем’єр міністра з питань мобілізації, демобілізації і реабілітації військовослужбовців. Про це Глава Уряду заявив на зустрічі з керівним складом Головного управління Національної гвардії України у середу, 14 жовтня.

Глава Уряду підкреслив, що формально за питання реабілітації українських військовослужбовців «відповідають всі і ніхто»: «В Міністерстві оборони - свої, в Міністерстві охорони здоров'я - свої, в Нацгвардії, Міністерстві соціальної політики».

Арсеній Яценюк наголосив, що в нинішній ситуації, «коли країна воює і коли в країні сотні тисяч військовослужбовців брали участь у військовій операції», необхідно призначити координатора діяльності усіх цих відомств в питаннях учасників АТО – «як мобілізації, так і демобілізації і реабілітації».

«Ми його призначимо або спеціальним Урядовим уповноваженим, або, якщо отримаємо підтримку Парламенту, - Віце-прем'єр-міністром з цього питання», - підкреслив Глава Уряду.

Він підкреслив, що це має бути людина, «яка реально пройшла війну, а не бюрократ».

Глава Уряду звернувся до Міністра оборони України Степана Полторака та Міністра МВС України Арсена Авакова створити конкурсну комісію і запропонувати декілька кандидатів на цю посаду: «Це повинен бути воюючий офіцер, який має репутацію у військах і в Національній гвардії».

Арсеній Яценюк також підкреслив, що вже проводив розмови з партнерами зі США та Канади щодо допомоги у програмі реабілітації воїнів АТО. Він зазначив, що в США 50% особового складу збройних сил, які брали участь в бойових діях, мають посттравматичний синдром.

Окрім того, важлива також психологічна робота з сім’ями військовослужбовців

Уряд, нагадав він, виділив 50 млн грн. для забезпечення психологічної реабілітації воїнів АТО. Присутні зазначили, що багато громадських організацій долучаються до цієї роботи. Арсеній Яценюк погодився в необхідності долучити фахівців та відповідні організації до програми реабілітації: «У нас є 50 мільйонів гривень. Їх треба залучити, заплатити людям гроші на те, щоб ці люди працювали з сім’ями військовослужбовців і хлопцями, які зараз демобілізувалися і яким треба допомога».