Арсеній Яценюк: Опозиція вимагає від уряду і НБУ чіткого плану дій для недопущення дефолту

Арсеній Яценюк: Опозиція вимагає від уряду і НБУ чіткого плану дій для недопущення дефолту

12:58, 06 грудня 2013

Кабміну не вистачає 40 млрд грн на заробітні плати і пенсії до кінця поточного року. Уряд повинен негайно почати переговори з МВФ, щоб не допустити дефолту.

Про це на брифінгу в парламенті у п’ятницю, 6 грудня, заявив голова Політради ВО «Батьківщина» та фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк. 

Він наголосив, що ситуація в українській економіці почала погіршуватись півроку тому: «Нагадаю, що 24 серпня цього року була зафіксована найгірша переддефолтна ситуація в Україні. Але зараз вона ще більш погіршилась». 

«Фактично через відсутність коштів у державному бюджеті, які розкрадені, і двократного падіння золотовалютних резервів України, ми вже зараз побачили ознаки того, що валютний курс важко утримувати, що в уряду немає коштів на виплату соціальних пільг», - підкреслив він.

 Він наголосив, що за даними опозиції уряду не вистачає 40 млрд грн, щоб виплатити заробітні плати і пенсії до кінця поточного року і щоб виконати бюджет. 

«Ми звертаємось до поки що прем`єр-міністра Азарова, який проводить засідання Кабміну, нехай не бреше, що йому не дають працювати. Напрацював вже на те, що Україна через декілька тижнів отримає дефолт», - сказав він.

Арсеній Яценюк також звернувся до голови Нацбанку «негайно вийти на прес-конференцію і пояснити, які кроки буде робити уряд і НБУ, щоб не дати впасти національній грошовій одиниці і щоб люди не забирали масово кошти з банківської системи України». 

«Ми вимагаємо від уряду і НБУ чіткого плану дій і чітких запевнень, як це буде досягнуто», - наголосив Арсеній Яценюк. 

Голова Політради «Батьківщини» також зазначив, що інформація про те, що «начебто Віктор Янукович привіз 8 млрд доларів з Китаю, - це міф»: «Віктор Янукович із Китаю не привіз навіть 8 тугриків. Коштів не дали взагалі. Китай чітко заявив, що інвестиції в Україну можуть прийти тільки в одному випадку – якщо Україна підпише Угоду про асоціацію з ЄС, якщо в Україні будуть чіткі правила. Жодної підтримки режиму від Китаю немає. Китай – це країна, яка хоче працювати за правилами, а ці правила прописані в Угоді про Асоціацію з ЄС». 

«Цей уряд повинен негайно почати переговори з МВФ, щоб не допустити дефолту і виконувати державний бюджет», - підкреслив він.

«Спроби продати Україну Росії нічим не закінчаться, крім одного: ми зразу офіційно попереджаємо - якщо Віктор Янукович спробує підписати будь-яку угоду, яка спрямована на приєднання України до Митного союзу – це буде вже зовсім інша хвиля народних протестів в Україні. Ніхто Януковичу продавати країну не дасть», - наголосив Арсеній Яценюк. 

Опозиція вимагає від уряду, президента і НБУ «чіткого економічного плану, як країна завершить поточний бюджетний рік, представлення до парламенту закону України про державний бюджет і чіткого плану, яким чином стабілізувати національну грошову одиницю і як не дати можливості обвалити бюджетну фінансову систему».