Спільна заява за результатами зустрічі Прем'єр-міністра Латвії Лаймдоти Страуюми, Прем'єр-міністра Естонії Тааві Рийваса, Прем'єр-міністра Литви Альгірдаса Буткявічюса і Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка

Спільна заява за результатами зустрічі Прем'єр-міністра Латвії Лаймдоти Страуюми, Прем'єр-міністра Естонії Тааві Рийваса, Прем'єр-міністра Литви Альгірдаса Буткявічюса і Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка

09:50, 06 листопада 2015

Ми, Прем'єр-міністри країн Балтії та Прем'єр-міністр України, раді з того, що сьогодні в Ризі мали можливість обмінятися думками про поточні події в Україні, а також продемонструвати солідарність з Україною та українським народом.

Незважаючи на численні виклики, на які в даний час Європа і міжнародне співтовариство повинні реагувати, надзвичайно важливо продовжувати приділяти нашу увагу Україні з метою стабілізації ситуації в регіоні та сприяння встановленню тривалого миру.

Ми засуджуємо незаконну і нелегітимну анексію та окупацію Росією Кримського півострова. Це змінило безпекову ситуацію в Європі. Ми підтверджуємо суверенітет і територіальну цілісність України та нагадуємо про важливість політики невизнання незаконної анексії.

Ми констатуємо, що політика Європейського Союзу у відповідь на дії Росії в Україні була ефективною. Поточна ситуація дає нам обережний оптимізм щодо того, що активні бойові дії не будуть поновлені. Ми цінуємо внесок українського Уряду в реалізацію Мінських домовленостей. Водночас ми б хотіли бачити більш рішучі дії з боку Росії та підтримуваних нею сепаратистів у виконанні своєї частини Мінських зобов’язань. Санкції повинні залишатися до моменту повного виконання Мінських домовленостей. При цьому повна реалізація, безперечно, повинна включати виведення всіх іноземних військових формувань, військової техніки та найманців з території України, відновлення повного та ефективного контролю над міжнародним кордоном та звільнення всіх незаконно затриманих громадян України, у тому числі Надії Савченко, Олега Сенцова та Олександра Кольченка.

Ми вважаємо, що активна та консолідуюча політика ЄС, направлена на підтримку реалізації реформ в Україні, повинна бути продовжена. Сьогодні під час зустрічі Прем'єр-міністр України поінформував нас про досягнення свого Уряду в процесі реформ. Зі свого боку ми високо оцінили отримані результати, у тому числі у сфері забезпечення макроекономічної стабілізації, фінансової децентралізації, дерегулювання, реформування енергетики, сільського господарства, транспортної галузі та поліції, а також поліпшення інвестиційного клімату.

Разом з тим, ми усвідомлюємо необхідність подальших зусиль України, направлених на реалізацію реформ, особливо в питанні запобігання корупції та удосконалення судової системи. Ці реформи також мають вирішальне значення для реалізації рекомендацій Європейської комісії в частині завершення виконання Плану дій щодо лібералізації візового режиму. У цьому контексті ми вітаємо сьогоднішнє прийняття Верховною Радою низки законів, пов'язаних з виконанням Плану дій щодо лібералізації візового режиму, та висловлюємо сподівання на якнайшвидше прийняття решти законів. Ми з нетерпінням очікуємо на звіт Європейської комісії щодо прогресу, досягнутого Україною,  та сподіваємося, що це дозволить державам-членам ЄС вже найближчим часом ухвалити рішення про скасування візового режиму для українських громадян, які подорожують до ЄС.

Три Балтійські країни рішуче підтримують європейський вибір та європейські прагнення України і українського народу. Східне партнерство є важливим інструментом для більш тісної інтеграції України з ЄС. В цьому контексті необхідно забезпечити практичну реалізацію рішень Ризького саміту, у тому числі продовжити роботу з імплементації Угоди про асоціацію. Вже з 1 січня 2016 р. запрацює Всеохоплююча та поглиблена зона вільної торгівлі, яка є складовою Угоди про асоціацію з ЄС. Ми сподіваємося, що більш тісне співробітництво в рамках цієї Угоди відкриє нові можливості для української економіки. Ми закликаємо держави-члени ЄС, які ще не завершили процедуру ратифікації Угоди про асоціацію, прискорити цей процес, щоб вона якнайшвидше набула чинності.

Три Балтійські країни не лише політично підтримують більш тісну інтеграцію України з ЄС, але й надають практичну допомогу Україні шляхом обміну досвідом з реалізації реформ у галузі регіональної політики, сільського господарства,  боротьби з корупцією та освіти. В ході зустрічі ми підтвердили, що Балтійські країни й надалі підтримуватимуть Україну, оскільки ми всі погоджуємося з тим, що безпечна, демократична та економічно сильна Україна відповідає не лише нашим інтересам, але й інтересам усіх її сусідів та Європи в цілому.